De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Eveniment cultural-artistic la Mănăstirea Sitaru
La Mănăstirea „Sfântul Nicolae” - Sitaru din comuna ilfoveană Grădiștea a avut loc duminică, 14 iulie 2019, evenimentul intitulat „Credință, Artă, Tradiție… Lumini peste veacuri”, prin care se marchează Anul omagial al satului românesc, și s-a prezentat proiectul de finanțare europeană din cadrul POR 5, AXA 5.1 privind conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural din ansamblul de monumente al mănăstirii.
În cadrul evenimentului a avut loc o prezentare de costume tradiționale din diferite regiuni ale țării, descrise de etnologul Gheorghe Marius Daniel, care a vorbit despre simbolistica porturilor populare și despre obiceiurile și tradițiile legate de evenimente importante din viața fiecărui om. De asemenea, a avut loc și un concert de muzică de cor, susținut de Quartetul Armonic. Temele principale abordate au fost credința, arta și tradiția. Toate aceste elemente au fost îmbinate prin prezentarea costumelor tradiționale românești și a simbolisticii lor, precum și prin muzică religioasă și piese din repertoriul consacrat internațional interpretate de către Quartetul Armonic.
Piesele regăsite în repertoriul Quartetului Armonic au fost: Serenada din Opera „Cosi fan tutte” de W.A. Mozart; „Cântec popular german, Păstrăvul. Într-un pârâu” de Fr. Schubert; „Rugăciunea inimii” de Paul Constantinescu; „Către tine, Doamne, am strigat!” de M. Dârva; „Le rendez-vous de chasse” de G. Rossini; „Der Freischutz” de Carl Maria von Weber; „Canon in D” de Johann Pachelbel și „Corul pelerinilor” din opera „Tannhäuser” de R. Wagner.