În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Eveniment cultural-religios în parohia mehedinţeană Rudina
Anul acesta s-a împlinit un veac de la zidirea bisericii Parohiei Rudina. Centenarul bisericii parohiale a fost marcat duminică, 7 decembrie, prin deosebite manifestări religioase, culturale şi artistice. În mijlocul credincioşilor din satul Rudina a poposit Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După Sfânta Liturghie, cei prezenţi au asistat la lansarea monografiei satului Rudina, lucrare realizată de prof. dr. Tudor Răţoi, directorul Filialei Judeţene Mehedinţi a Arhivelor Naţionale, un distins om de cultură severinean. „Este vorba de o lucrare în format B5, cu un număr de 170 de pagini, la care se adaugă ilustraţii, care tratează nu numai istoria satului Rudina, ci şi pe cea a celorlalte sate componente ale comunei care a funcţionat de la 1864 şi până în 1968 în diverse alcătuiri. Am identificat documentele în fondurile noastre, documente inedite, dar şi documente publicate, şi am stabilit că cea mai veche atestare a Rudinei datează din anul 1610. Este vorba de un document de la Radu Şerban, care vorbeşte despre Mănăstirea Rudina şi, de asemenea, un document de la 1483, care atestă un cătun al Rudinei, Bereşti, care a fost multă vreme sat de sine stătător în zona respectivă“, a menţionat autorul.
În încheierea evenimentului aniversar, Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, condus de arhid. Adrian Cristian Maziliţa, a susţinut un concert de colinde. Repertoriul formaţiei corale severinene a cuprins cele mai frumoase colinde bizantine, colinde armonizate, cântece de stea din Mehedinţi şi colinde tradiţionale din Ardeal, acompaniate instrumental. (Cătălin Cernătescu)