De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Eveniment dedicat Unirii Principatelor la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi”
Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române a constituit un moment de sărbătoare și la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. Elevii și profesorii s-au întâlnit pentru o Horă a unirii sufletească, prin participarea la activitățile on-line dedicate acestui eveniment.
Având genericul „Hai să dăm mână cu mână”, activitatea a debutat printr-un cuvânt de deschidere adresat de părintele director Viorel Laiu, care a subliniat importanța actului de la 24 ianuarie 1859 și faptul că readucerea în atenție a acestor evenimente reprezintă „un gest firesc de cinstire a înaintașilor”.
După cuvântul de deschidere, elevii au omagiat actul Unirii prin cântece și printr-un recital de poezii. Printre poeziile aduse în atenția publicului a fost și „Imnul lui Cuza” - un poem dedicat marelui domnitor, scris de către Nicolae Costescu (viitorul Episcop cronicar Narcis Crețulescu), elev la seminarul de la Neamț în timpul Unirii Principatelor. Așezat pe note de fratele Mihail Ardeleanu, „Imnul lui Cuza” a fost cântat de elevii de atunci în jurul monumentului „Movila Unirii”, ridicat tot de seminariști în cinstea împlinirii dezideratului de veacuri al românilor.
Momentul artistic a fost urmat de o prezentare a locurilor prin care a peregrinat Alexandru Ioan Cuza după abdicarea forțată, susținută de către arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc.
Punctul culminant al întâlnirii a fost intervenția invitatului special - conf. univ. dr. Cristian Nelu Ploscaru, cadru didactic la Facultatea de Istorie din Iași - care a susținut lucrarea „Clerul ortodox din Moldova și mișcarea unionistă. Reflecții pe marginea unei teme istoriografice «uitate»”. Întâlnirea a fost moderată de prof. Mirel Gălușcă, care a adresat invitatului și întrebările venite din partea elevilor dornici să cunoască mai multe sau să le fie lămurite chestiuni legate de proeminenta personalitate a „Domnului Unirii”.
În continuare, prof. Marcela Bălău a explicat contextul istoric în care a avut loc Unirea Principatelor. Evenimentul a fost încheiat într-o notă sensibilă, prin vernisarea unei expoziții on-line cu lucrări dedicate Unirii, realizate de către elevii școlii, coordonați de prof. Oana Grădinaru și prof. Dan Țârdea.