La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Eveniment dedicat Episcopului Nicolae Ivan la 100 de ani de la întronizarea sa la Cluj-Napoca
Parohia clujeană „Sfânta Treime”, în colaborare cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca, a organizat în seria de manifestări prilejuite de Centenarul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului un eveniment în cinstea Episcopului Nicolae Ivan, la 100 de ani de la alegerea și întronizarea sa ca prim-întâistătător al reînființatei Eparhii a Clujului.
Evenimentul, constând într-o masă rotundă şi o lansare de carte, a avut loc la 2 decembrie, la Biserica „Sfânta Treime”, cunoscută și sub numele de Biserica din Deal, prima biserică ortodoxă din metropola Transilvaniei, unde, în urmă cu 100 de ani, în 6 decembrie, a fost întronizat Episcopul Nicolae Ivan. Această biserică a avut statut de Catedrală Episcopală, până când a fost sfințită, în anul 1933, actuala Catedrală Mitropolitană clujeană.
Personalitatea Episcopului Nicolae Ivan şi realizările sale au fost evocate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca; prof. univ. dr. Vasile Pușcaș - membru corespondent al Academiei Române; prof. univ. dr. Șerban Turcuș - de la Facultatea de Istorie și Filosofie clujeană; dr. Adrian Crivii - președintele Clubului Oamenilor de Afaceri din cadrul Fundației „Transilvania Leaders”; dr. Varga Attila - cercetător științific, şi dr. Mircea Gheorghe Abrudan - cercetător științific, ambii la Institutul de Istorie „George Barițiu”.
Cu acest prilej, a fost lansată și prezentată Monografia Bisericii din Deal, scrisă de pr. Florea Mureșanu. Cartea a apărut în anul 1942 și a fost reeditată anul acesta, în contextul Centenarului Eparhiei Clujului.
Întâlnirea a fost prezentată și moderată de pr. paroh Cristian Baciu, consilierul administrativ al eparhiei. Grupul vocal „Anatholis”, coordonat de tenorul Florin Pop, care este și dirijorul corului Parohiei „Sfânta Treime”, a interpretat colinde.
La final, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, şi istoricul dr. Varga Attila, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, au primit distincţii din partea ierarhului.