Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Eveniment misionar şi cultural în Episcopia Română Ortodoxă din Ungaria
Pe 4 octombrie 2009, la Catedrala episcopală şi la Centrul Cultural Român din Giula a avut loc un eveniment misionar şi cultural important pentru credincioşii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La Catedrala episcopală, sub protia Preasfinţitului Episcop Siluan a fost săvârşită Sfânta Liturghie la care au coliturghisit, alături de preoţii Sfintei Catedrale, şi părintele arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu, rector emerit al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu, prot. Origen Sabău, consilierul cultural, şi prot. Aurel Becan, consilierul cu Asistenţa Socială al Episcopiei, pr. Ioan Pintea de la Bistriţa, precum şi numeroşi credincioşi, atât din Giula, cât şi din Bistriţa, membri ai unor formaţii culturale pentru promovarea tradiţiilor populare româneşti, informează Biroul de Presă al Episcopiei Române Ortodoxe din Ungaria. La Centrul Cultural Român din cadrul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu“ din Giula a avut loc cea de-a doua ediţie a festivalului de promovare a folclorului, a portului popular şi cântecului tradiţional românesc, desfăşurat sub genericul „La obârşii, la izvor“. Artiştii care au susţinut programele culturale de un înalt nivel sunt membrii Ansamblului folcloric „Păuniţa“ din Sângeorz-Băi, ai Ansamblului folcloric „Plaiurile Bârgăului“ din Prundu Bârgăului şi mai mulţi solişti şi interpreţi de muzică populară, veniţi în mijlocul credincioşilor români din Ungaria prin sprijinul şi bunăvoinţa Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, a domnului director Nicolae Gălăţeanu şi a părintelui Ioan Pintea din Bistriţa. Ca şi la prima ediţie, cea din anul trecut, şi de această dată la eveniment au participat credincioşi din toate parohiile episcopiei, precum şi reprezentanţii diplomaţiei române din Ungaria şi un grup numeros de credincioşi de la parohia „Sfântul Gheorghe“ din Oradea, în frunte cu preotul lor paroh. Manifestarea s-a desfăşurat sub egida Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, al Asociaţiei pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere Bihor, al Direcţiunii Liceului Românesc din Giula, al Autoguvernării Minoritare Româneşti din Macău şi al Fundaţiei pentru Minorităţile Naţionale şi Etnice din Budapesta.