La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Evenimente cultural-religioase la românii din Ungaria
Credincioşi ortodocşi români din cadrul Parohiei Crâstor (Sarkadkeresztúr), a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, au participat duminică, 29 martie, la slujba de resfinţire a Capelei ortodoxe române din comunitate săvârşită de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. Au mai participat reprezentanţi ai autorităţilor române din Ungaria. Lucrările de restaurare a Capelei ortodoxe româneşti din Crâstor, informează Biroul de presă al eparhiei, au fost sprijinite de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), primăriile înfrăţite din Crâstor şi Cefa, credincioşii din Crâstor şi parohii din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Cu prilejul resfinţirii, capela din Crâstor a fost înzestrată de Parohia Cefa cu o Evanghelie cu ferecătură, o cădelniţă şi o troiţă din lemn, care a fost aşezată de ierarh în curtea locaşului de cult, iar de o familie de binecredincioşi, cu doi prapuri. De asemenea, Preasfinţitul Episcop Siluan a dăruit şi Diplome de excelenţă celor care au contribuit la realizarea lucră-rilor de restaurare.
Un alt eveniment la care au participat credincioşi ortodocşi români din Ungaria a fost o expoziţie de icoane pe sticlă la Centrul de documentare şi informare al autoguvernării pe ţară a românilor din Ungaria, din Gyula. Vernisajul a avut loc joi, 26 martie, iar lucrările aparţin mai multor artişti din România, clerici şi mireni. La evenimentul cultural-religios, alături de oameni de cultură şi reprezentanţi ai autorităţilor române de stat şi locale, a participat şi Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan. Expoziţia poate fi vizitată la Centrul de documentare şi informare din Gyula până în data de 25 aprilie 2015. (I.B.)