În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Evenimente culturale în Mitropolia Olteniei
Două evenimente culturale au marcat săptămâna aceasta viaţa bisericească în Mitropolia Olteniei. Primul dintre ele la Craiova: o slujbă de mulţumire, oficiată în cinstea Imnului Naţional al României. Al doilea a avut loc la Caracal: deschiderea unui amplu proiect de promovare a turismului religios.
Piaţa „Tricolorului“ din Craiova a găzduit marţi, 29 iulie, un ceremonial dedicat Zilei Imnului Naţional al României. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, ai instituţiilor din sistemul naţional de apărare şi ordine publică şi ai altor instituţii din arealul sociocultural şi economic craiovean. Manifestările au debutat cu primirea oficialităţilor, salutarea drapelului de luptă purtat de Garda de onoare şi intonarea imnului naţional. A urmat o slujbă de Te Deum, oficiată de preoţii militari ai Garnizoanei Craiova, împreună cu pr. consilier cultural Grigore Vulcănescu, delegat din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu pentru a participa la eveniment. Slujba religioasă a fost urmată de obişnuitele alocuţiuni ce se rostesc în asemenea momente festive. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare şi a subunităţilor din structurile Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne şi un scurt concert susţinut de Muzica militară a Garnizoanei Craiova.
Promovarea turismului religios la Caracal
Timp de doi ani, elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Protoieria Caracal au fost implicaţi în proiectul european de timp Comenius S.O.S.-MovEUs, promovat pe site-ul http://sosmoveus.wordpress.com/. Săptămâna aceasta, activităţile tinerilor s-au intensificat, fiind organizate mai multe activităţi culturale, menite să sprijine iniţiativa tinerilor caracaleni.
Pe toată durata proiectului, elevii Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal au învăţat să mănânce sănătos, să practice sporturi alternative, să nu discrimineze minorităţile naţionale, să lucreze în echipe internaţionale, să acorde primul ajutor la nevoie, să menţină curăţenia şi să aprecieze natura, să îşi îmbunătăţească engleza, franceza şi germana, să asimileze cuvinte în norvegiană, estoniană, olandeză şi italiană. Ca activitate de vacanţă, dar şi pentru viitor, ei au dorit să folosească beneficiile jocului de geocaching pentru a pune în valoare edificiile romanaţene, bisericile vechi de patrimoniu şi mănăstirile ortodoxe. „Este minunat că putem folosi toată tehnica modernă pentru a-i ghida pe turişti să viziteze şi locurile sacre, nu doar munţii şi marile oraşe. Astfel, site-ul de geocaching este primul consultat când o persoană doreşte să aleagă ce să viziteze fără ghid într-o ţară“, a declarat Bianca Stroe, elevă implicată în activităţile parteneriatului. La rândul său, Andrei Iagăru, elev implicat în acest proiect şi promotor al urbei prin numeroasele expoziţii tematice de fotografie, a detaliat importanţa acestui proiect pentru promovarea patrimoniului bisericesc din Oltenia. „Pentru străini toate bisericile par la fel, dar noi, prin acest joc de geografie, punem coordonatele şi detaliile unei biserici şi explicăm specificul locului. Este mult mai dificil să vezi din stradă Mănăstirea „Sfânta Cruce“ Studina sau Mănăstirea Brâncoveni sau să găseşti Biserica domnească a lui Mihai Vodă din Caracal. La fel şi cu Mănăstirea Pătrunsa sau Schitul Pahomie în judeţul Vâlcea, cu schiturile gorjene de la Cioclovina sau cu mănăstirea de la Corbii de Piatră din judeţul Argeş. Putem promova aceste locuri, gratis, din dorinţa noastră ca şi alţi turişti să se bucure de frumuseţea artei ortodoxe şi poate mai târziu să se întoarcă aici ca pelerini rugători“.
Chiar dacă parteneriatul european Comenius este aproape de final, o parte din activităţi vor fi preluate şi folosite pe mai departe la orele de curs sau pentru activităţile de vacanţă. (Diac. Gheorghe Cioiu, prof. Alexandra Iliescu)