De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Evenimente dedicate scriitorului Feodor Dostoievski
În perioada 2-14 noiembrie 2021, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova”, Muzeul de Istorie a Moldovei și Centrul Rus de Știință și Cultură din București organizează la Palatul Culturii o serie de evenimente dedicate celebrului scriitor Feodor Dostoievski. Proiectul cultural „Dostoievski 200 - Zilele marelui scriitor rus la Iași” celebrează, în această lună, 200 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai cunoscuți clasici al literaturii universale. Marți, la Muzeul de Istorie din incinta palatului a avut loc vernisajul expoziției „Viața și opera lui Dostoievski”, de la Muzeul „Dostoievski” din Sankt Petersburg. Organizatorii îi invită în aceste zile pe cei care trec pragul Palatului Culturii să viziteze această expoziție consacrată vieții și operei scriitorului rus. De asemenea, programul „Dostoievski 200 - Zilele marelui scriitor rus la Iași” cuprinde și câteva proiecții de film, ecranizările urmând să aibă loc în sala „Ștefan Procopiu” din cadrul palatului. În data de 10 noiembrie, de la ora 14:30, se va viziona filmul „Idiotul”, pe 11 noiembrie, tot de la 14:30, va avea loc proiectarea filmului „Umiliți și obidiți”, iar vineri, 12 noiembrie, la aceeași oră, se va viziona „Nopți albe”. Accesul la evenimente este gratuit, în limita locurilor disponibile.
În data de 11 noiembrie, la Editura Doxologia va apărea volumul „Marele Inchizitor. Dostoievski în lecturi teologico-filosofice”, în care găsim discursuri și lucrări scrise de Konstantin Leontiev, Vladimir Soloviov, Vasili Rozanov, Serghei Bulgakov, Nikolai Berdiaev, Dmitri Merejkovski, Semion Frank și Nikolai Losski. Traducerea, prefața, notele şi comentariile aparțin profesorului Leonte Ivanov.
Unul dintre cei mai reprezentativi scriitori pentru cultura Rusiei și a Europei ortodoxe
Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filosofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane - „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Frații Karamazov” și „Demonii”, precum și nuvela „Însemnări din subterană”. În total, opera sa numără unsprezece romane, trei nuvele, șaptesprezece povestiri, precum și numeroase alte lucrări. S-a făcut, de asemenea, remarcat și pentru activitatea de jurnalist. Dostoievski s-a născut în Moscova și a făcut cunoștință cu literatura de la o vârstă fragedă, prin intermediul basmelor și legendelor scrise de autori ruși și străini. În 1846 are un succes uriaș cu primul său roman, „Oameni sărmani”, și se face remarcat de criticul și filosoful Vissarion Belinski. Dostoievski este, alături de Tolstoi, unul dintre principalii scriitori ce au aparținut vârstei de aur a literaturii ruse (1820-1880) și unul din cei mai reprezentativi pentru cultura Rusiei și a Europei ortodoxe. Cărțile lui Dostoievski sunt traduse și comentate în 170 de limbi din întreaga lume; după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru și filme celebre.