La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Evenimente dedicate vârstnicilor și psalților la Galați
La Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos din orașul Galați s-a desfășurat joi, 23 februarie, conferința „Credința și senectutea - piloni ai educației”, susținută de profesorul dr. Nicu Gavriluță de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
În debutul conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, l-a prezentat pe invitat, evidențiind repere culturale și științifice din viața și activitatea prolifică a acestuia. Evenimentul s-a desfășurat în salonul principal al Muzeului eparhial și a reunit profesori universitari, oameni de cultură gălățeni, profesori pensionari, studenți și elevi. Între cei prezenţi s-au aflat și numeroşi studenţi seniori din cadrul Universităţii Vârstei a Treia din Galaţi, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
În cadrul conferinței au fost semnalate problemele cu care se confruntă tinerii astăzi, evidenţiindu-se inegalităţi şi rupturi între generaţii, precum şi soluţii pentru o mai bună comunicare și colaborare între tineri și vârstnici.
În aceeași zi, la sediul Protoieriei Galați a avut loc întrunirea cântăreților bisericești din cadrul acestui protopopiat. Au fost discutate aspecte legate de importanţa muzicii psaltice în cultul şi misiunea Bisericii, îndemnându-se la pregătirea atentă a cântărilor religioase din cadrul slujbelor din prima săptămână a Postului Mare, dar şi a celorlalte slujbe oficiate în parohii pe tot parcursul acestei perioade.
În partea a doua a acestei reuniuni, cei 40 de cântăreţi bisericeşti participanţi au primit sfaturi şi indicaţii preţioase de la profesori de muzică cu privire la cântarea omofonă şi interpretarea cât mai corectă, unitară şi frumoasă a cântărilor bisericeşti. La final, au mers în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din vecinătatea sediului administrativ al Protoieriei Galaţi, unde au interpretat cântări bisericești.