De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Evenimente duhovniceşti la Râmnicu Vâlcea
Cetatea Râmnicului a îmbrăcat haine de sărbătoare în perioada 24-26 aprilie. Sute de credincioşi au luat parte la activităţile duhovniceşti programate în aceste zile, care au culminat duminică prin Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârşită la altarul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae“, marcându-se astfel „Aducerea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în Oltenia“.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în perioada 24-26 aprilie 2015, Arhiepiscopia Râmnicului a organizat mai multe evenimente cultural-duhovniceşti pentru a marca hramul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“ din Râmnicu Vâlcea. Astfel, vineri, 24 aprilie, a avut loc la Cinematograful „Geo Saizescu“ din municipiu un concert extraordinar de muzică psaltică în interpretarea lui Theodoros Vassilikos, cel mai renumit interpret grec de muzică psaltică al secolului XX. Sâmbătă, 25 aprilie, a avut loc un simpozion naţional închinat Sfântului Calinic de la Cernica. Evenimentul, dedicat împlinirii a 165 de ani de la instalarea Sfântului Ierarh în scaunul de Episcop al Râmnicului, a fost aşezat de Arhiepiscopia Râmnicului sub genericul „Lucrarea duhovnicească şi culturală a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului“. Lucrările simpozionului s-au desfăşurat în Sala „Iosif Episcopul“ din Centrul cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“ al Eparhiei Râmnicului. Cu acest prilej a fost lansat un CD audio cu cântări psaltice din „Slujba Vecerniei şi Utreniei Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica“ şi o nouă lucrare editorială, apărută la Editura „Praxis“ a Arhiepiscopiei Râmnicului, cu titlul „Carte cu rugăciuni“, o reeditare a cărţii de rugăciuni a Sfântului Ierarh Calinic din 1861. În aceeaşi zi, de la ora 15:00, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârşit slujba de seară pentru Sfântul Ierarh Calinic, Vecernia Mare şi Litia la Catedrala Arhiepiscopală.
Tot sâmbătă, 25 aprilie, îndată după săvârşirea slujbei Vecerniei Mari, sute de credincioşi râmniceni au participat la procesiunea închinată Sfântului Calinic. Pelerinii au pornit din curtea Catedralei Arhiepiscopale pe traseul: Bd. Calea lui Traian - Biserica „Toţi Sfinţii“ - Bd. Tudor Vladimirescu şi Str. General Praporgescu - Biserica „Sfântul Dumitru“ - Catedrala Arhiepiscopală. La catedrală, pelerinii au fost întâmpinaţi de IPS Părinte Varsanufie, care a rostit un cuvânt de binecuvântare.
Liturghie arhierească la Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae“
Duminică, 26 aprilie, de praznicul Aducerii Sfintelor Moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia, Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe esplanada amenajată în faţa Catedralei Arhiepiscopale. Din soborul arhiereilor slujitori au făcut parte: IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei; IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului; PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor; PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei; PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei; PS Visarion, Episcopul Tulcii; PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea este prilejuit de sărbătoarea mitropolitană „Aducerea Moaştelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia“. Această sărbătoare în care este cinstit Sfântul Ierarh Calinic rememorează evenimentul duhovnicesc şi istoric petrecut în perioada 28 aprilie - 5 mai 2012, când moaştele Sfântului Calinic de la Cernica au poposit în mai multe locuri de seamă din Mitropolia Olteniei, precum: Catedrala Mitropolitană din Craiova, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, Mănăstirea Frăsinei, Mănăstirea Lainici, Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin şi Mănăstirea Clocociov. (Pr. Nifon Dorin Iancu, arhid. Ioniţă Apostolache)