Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Evenimente misionare și comemorative în Episcopia Caransebeșului
În Duminica a 21-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost alături de comunitatea din Parohia Târnova, Protopopiatul Reșița. Luni, 18 octombrie, ierarhul Filaret Musta a fost comemorat în Episcopia Caransebeșului, la 100 de ani de la hirotonia întru arhiereu.
Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a mers duminică, 17 octombrie, în Parohia Târnova, unde nu a mai fost de câțiva ani, astfel că a ales să fie în mijlocul credincioșilor de aici și să se roage împreună cu ei la Sfânta Liturghie.
În cadrul slujbei, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ioan Sorin Horescu, care va fi hirotonit joi preot, pe seama Parohiei Șopotu Vechi din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin.
La rugăciune au participat numeroşi credincioși din Târnova, printre care copii și tineri îmbrăcați în haine populare. La momentul potrivit, atât adulții, cât și copiii s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
Comemorarea ierarhului Filaret Musta (1839-1930) s-a desfășurat luni, 18 octombrie, la cimitirul istoric al Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș, unde au avut loc inaugurarea și sfințirea monumentului funerar dedicat acestuia.
În prima parte a fost săvârșită slujba Parastasului de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, după care părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al eparhiei, a evocat personalitatea arhiereului Filaret Musta, prin lucrarea intitulată „File de recunoștință pentru vicarul episcopesc, arhiereul Filaret Musta”.
La acest eveniment au fost prezenți și membrii familiei Musta, reprezentanți ai autorităților locale, preoți din municipiu, oameni de cultură, istorici, precum și elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.
Au mai fost luări de cuvânt ce au subliniat viața și activitatea lui Filaret Musta, evenimentul încheindu-se prin cuvântul Preasfințitului Lucian. La final, pentru toată munca depusă în ajutorarea semenilor în contextul pandemic, Părintele Episcop Lucian i-a conferit doctorului Virgil Filaret Musta, descendentul arhiereului Filaret, Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a 2-a, pentru mireni.
După evenimentul din biserică au mers cu toții în cimitir, unde este înmormântat arhiereul Filaret. Aici, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit un Trisaghion și a sfințit placa funerară, recent restaurată.
„Filaret Musta a avut o viață închinată slujirii Bisericii lui Hristos. A făcut lucrul de evanghelist în toată vremea și în tot ceasul, iar slujba și-a făcut-o deplin. A fost hirotonit întru arhiereu la vârsta de 82 de ani și a trecut la cele veșnice la 91 de ani, dar din tinerețe și-a închinat viața Mântuitorului Hristos, Arhiereul cel veșnic, din tinerețe a slujit Biserica locală din Episcopia Caransebeșului, colaborând și conlucrând armonios cu patru episcopi ai Caransebeșului: Ioan Popasu, Nicolae Popea, Miron Cristea și Iosif Bădescu”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
Tot cu acest prilej a fost vizitată și Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului de către cei ce l-au comemorat pe Filaret Musta, locul unde se găsesc mai multe elemente ce îi atestă viața și activitatea.