Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Evreii mesianici în dialog cu creştinii
Liderii evreilor mesianici din Ierusalim s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Catolice şi ai comunităţilor protestante, pentru a discuta despre Crezul niceo-constantinopolitan. Întâlnirea a fost şi o consultaţie referitoare la drumul parcurs spre organizarea la Ierusalim a unui sinod creştin care să discute problema primirii evreilor în sânul Bisericii.
Academia Teologică de la Mănăstirea "Brâncoveanu", de la Sâmbăta de Sus, a găzduit, între 6 şi 9 iulie, conferinţa internaţională "Crezul niceo-constantinopolitan". Evenimentul s-a desfăşurat sub egida "Towards Jerusalim Council II" - TJC II ("Spre al doilea Sinod de la Ierusalim") şi a reunit reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Catolice şi ai diferitelor confesiuni creştine cu reprezentanţi ai comunităţii evreilor mesianici din Ierusalim. "Este a cincea întâlnire a evreilor mesianici cu noi, în România, şi a patra conferinţă organizată la Sâmbăta de Sus. Este o consultaţie între evreii mesianici implicaţi în organizarea Sinodului de la Ierusalim, cu ortodocşi, dar şi cu alţi creştini", a spus pr. prof. Vasile Mihoc, reprezentant al Bisericii Ortodoxe la conferinţă. Discuţiile s-au axat pe analiza Crezului niceo-constantinopolitan, subiect şi al conferinţelor preoţeşti din acest an din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, a dezvoltat subiectul "Perspectiva istorică şi teologică asupra Crezului", alături de pr. Constantin Necula, conferenţiar la aceeaşi facultate. Între intervenţiile din cadrul conferinţei amintim referatul liderului evreilor mesianici din Ierusalim, Benjamin Berger, intitulat "Mişcarea mesianică în Israel", şi referatul preotului catolic Peter Hocken "Dezvoltarea internaţională a TJC II". "Da" iudeilor în Biserică Ideea de a organiza un al doilea sinod la Ierusalim s-a născut în urmă cu mai bine de 12 ani. În Faptele Apostolilor, citim că la primul sinod apostolic de la Ierusalim, la care au participat Apostolii şi prezbiterii Bisericii primare, s-a discutat problema primirii păgânilor în Biserică. Prin lucrarea Duhului Sfânt, Apostolii şi prezbiterii au hotărât atunci că păgânii pot intra în Biserică doar prin simpla mărturisire de credinţă, fără a trece prin iudaism. "Viziunea TJC II este aceea că ar trebui să se întâmple ceva în sens invers. Acum, când Biserica este în masă păgâno-creştină, formată din foşti păgâni şi o mică minoritate de evrei, în mod simbolic, al doilea sinod de la Ierusalim ar trebui să spună "da" intrării evreilor în Biserică fără a li se cere să renunţe la identitea lor iudaică. Este un drum, o cale de discuţie, de rugăciune, de aprofundare, prin care se caută un loc al iudeilor care cred în Hristos, în Biserică, Trupul Său", ne-a explicat părintele Mihoc. Legat de momentul în care va avea loc acest sinod, pr. Vasile Mihoc ne-a spus că discuţiile nu au ajuns până la acest nivel. "Este un vis de viitor şi socotim că avem ceva de făcut în această direcţie. Sf. Apostol Pavel spune că tot Israelul se va mântui în Hristos şi, desigur, acesta va fi un semn al apropierii venirii Domnului. Această întoarcere a lui Israel va avea o mare importanţă pentru noi toţi. Încercăm să vedem ce trebuie să facem noi în situaţia actuală", a conchis părintele profesor.