Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Examen de absolvire pentru a doua grupă de muzeografi în Mitropolia Olteniei
Fundația pastoral-misionară „Sfântul Nicodim” a organizat marți, 12 aprilie 2022, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, examenul de absolvire a cursului de perfecționare muzeograf pentru cea de-a doua grupă de cursanți. Au absolvit 26 de persoane din cadrul Bibliotecii județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, care au dorit să obțină o certificare în domeniul muzeal.
Examenul a constat în două probe - teoretică și practică, și a fost susţinut în prezenţa unei comisii de specialitate, se arată pe mitropoliaolteniei.ro.
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a subliniat importanța acestor cursuri unice în țară: „Cursurile de muzeograf, organizate de Fundația pastoral-misionară «Sfântul Nicodim» din cadrul facultății noastre de teologie și, în special, al Arhiepiscopiei Craiovei, aflate la a doua ediție, doresc să creeze o legătură între cultura și civilizația noastră și omul contemporan. Prin aceste cursuri, profesorii noștri au arătat o altă față a muzeografului. În acest sens, muzeograful este acela care vorbește despre un trecut care este veșnic prezent, întrucât în viață nu putem să ne separăm de cultura noastră. Ea este prezentă în tot ceea ce facem și, în același timp, este dătătoare de idei pentru toți cei care trăiesc în lumea noastră. Așa se face că muzeul este casa muzelor, nu neapărat a celor care sunt din trecut. Nu vorbim de lucruri moarte, ci de lucruri care au patina vremii, care sunt prezente în viața noastră, tocmai de aceea, cursurile au menirea să-i sensibilizeze pe cei care vor vorbi despre obiectele dintr-un muzeu, le vor prețui și, în același timp, le vor conserva, ca ele să devină permanent idei, gânduri și chiar împliniri cu fapta ale tuturor dorințelor noastre”.
De asemenea, Radu Dumitrescu, șeful Secţiei de istorie şi arheologie a Muzeului Olteniei și lector în cadrul modulului de perfecționare organizat de Fundația pastoral-misionară „Sfântul Nicodim”, a vorbit despre desfășurarea acestor cursuri. „A fost o parte consistentă şi de practică în care cursanţii au vizitat cele trei secţii ale Muzeului Olteniei, în care am încercat să le prezentăm diverse modalităţi de etalare a obiectelor, povestea tuturor expoziţiilor pe care noi le-am deschis pe parcursul a mai bine de 15 ani, pentru că au fost diverse etape de realizare a acestor expoziţii. Totodată, am vrut să le punctăm şi diferite aspecte de muzeotehnică ce au putut fi constatate odată cu evoluţia acestor tehnologii moderne”, a spus Radu Dumitrescu.
Prin absolvirea cursurilor de perfecționare muzeograf, bibliotecarii s-au pregătit pentru inaugurarea Muzeului Cărții și Exilului Românesc, care își va începe activitatea din această toamnă, se arată pe același site.