În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Examen de capacitate în Arhiepiscopia Bucureştilor
85 de teologi, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, au participat ieri, 23 martie, la proba scrisă a examenului de capacitate preoţească, sesiunea martie, care a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Candidaţii care au obţinut minim nota 7 au susţinut şi proba orală.
La examenul de capacitate preoţească se evaluează nivelul cunoştinţelor teologice pe care candidatul le-a acumulat de-a lungul anilor de studii teologice, dar şi dacă „absolventul de Teologie arată vocaţie pentru preoţie şi dispune de darurile necesare pentru a fi un bun slujitor al lui Dumnezeu”, a explicat pr. Dumitru Ştefănescu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În acest an, la sesiunea din martie, la proba scrisă a examenului de capacitate preoţească s-au înscris 85 de candidaţi. „Proba scrisă a examenului de capacitate a fost precedată de susţinerea de către fiecare candidat a testului psihologic. Subiectele au cuprins teme din sfera administrativ-bisericească, a implicării preotului în activităţile specifice parohiei, a abilităţii preotului de a comunica şi a transpune relaţia lui din cadrul parohiei către societate. Pentru a promova acest examen candidaţii trebuie să obţină nota 7, iar valabilitatea examenului este de un an de zile, timp în care candidaţii pot depune dosarul pentru a ocupa un post clerical în Arhiepiscopia Bucureştilor. Pentru cei care obţin o notă mai mare de 9, examenul de capacitate preoţească are valabilitate doi ani”, a mai spus pr. consilier Dumitru Ştefănescu.
Proba scrisă a durat 2 ore şi a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Candidaţii care au obţinut nota minim 7 au susţinut ieri şi proba orală, prin care s-a evaluat modul în care cel care aspiră la slujirea preoţească reuşeşte să aplice în mod practic cunoştinţele dobândite pentru a fi un bun slujitor al lui Dumnezeu.
Fiecare candidat a răspuns unor teme care sunt luate din cadrul disciplinelor pastorală, omiletică şi catehetică, drept bisericesc, liturgică şi tipic bisericesc şi cântare practică. Toate acestea sunt necesare la început de drum în slujirea preoţească, care trebuie să fie unul binecuvântat pentru fiecare candidat, fără a uita că, intrând în calitate de slujitor în Biserica lui Dumnezeu, răspunderea este deosebită, atât pentru sufletul dânsului, pentru înaintarea duhovnicească şi sporirea spre mântuirea personală, cât şi ca să fie un bun îndrumător şi învăţător al turmei sale, încredinţată la vreme”, a precizat pr. lect. dr. Gheorghe Ispas de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, membru al comisiei de examinare. Examenul de capacitate preoţească este adresat absolvenţilor teologi care doresc să slujească lui Dumnezeu într-unul din posturile clericale vacante din parohiile unei eparhii.