De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Bucureștilor
În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală s-a desfășurat marți, 21 iunie 2022, o nouă sesiune a examenului de capacitate preo-țească pentru teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în Arhiepiscopia Bucureștilor. La evaluare au participat 15 candidați, fii duhovnicești ai eparhiei, care îndeplinesc condiţiile canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti necesare.
Comisia de examinare a fost formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și din părinți consilieri de la Centrul eparhial, fiind prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală. În prima parte a zilei, le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea lor activitate. După afișarea rezultatelor probei scrise, aceștia s-au prezentat în fața comisiei pentru a le fi verificate cunoștințele din mai multe domenii de studiu teologic.
„Arhiepiscopia Bucureștilor organizează periodic astfel de examene. Un examen de capacitate preoțească înseamnă verificarea unor cunoștințe, dar reprezintă și o mare bucurie pentru Biserică, întrucât arată că sunt teologi care doresc să meargă și să propovăduiască în parohiile acestei eparhii cuvintele Evangheliei. Ne aducem aminte de felul cum Mântuitorul Și-a chemat ucenicii, cum a suflat asupra lor Duh Sfânt, cum i-a trimis să propovăduiască Evanghelia și să boteze. Sfaturile pe care Mântuitorul le-a dat ucenicilor sunt actuale și acum, după trecerea unui amar de vreme: «Să nu aveţi nici aur, nici arginţi, nici bani în cingătorile voastre; nici traistă pe drum, nici două haine, nici încălţăminte, nici toiag; că vrednic este lucrătorul de hrana sa. În orice cetate sau sat veţi intra, cercetaţi cine este în el vrednic şi acolo rămâneţi până ce veţi ieşi. Şi intrând în casă, uraţi-i, zicând: Pace casei acesteia! Şi dacă este casa aceea vrednică, să vină pacea voastră peste ea» (Matei 10, 9-13). Domnul le-a spus ucenicilor atunci că vrednic este lucrătorul de strădania sa, de a primi cele ce i se cuvin. Dar, mai întâi, trebuie să împlinească porunca de a propovădui Evanghelia. Așa sunt și acești tineri care doresc să devină urmași ai Apostolilor într-o vreme în care este nevoie de mulți lucrători, când secerișul este bogat și este mult de lucru în ogorul Domnului. Un astfel de examen cercetează cunoștințele pe care candidații le au, în primul rând cunoștințe de legislație bisericească, foarte necesară mai ales la începutul activității preoțești, dar și cunoștințe din domenii cu care ei sunt îndeobște obișnuiți, toate fiind foarte importante în lucrarea unui slujitor al Bisericii”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Despre necesitatea susținerii acestui examen și despre desfășurarea lui ne-a vorbit și părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial administrativ-bisericesc: „Astăzi s-a desfășurat a doua sesiune a examenului de capacitate preoțească din anul 2022. Toți candidații au participat, de dimineață, la proba scrisă, unde le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească. După corectarea lucrărilor și afișarea rezultatelor probei scrise, după-amiază a avut loc proba orală. Pentru promovare, media generală a examenului trebuie să fie minim 7,00”.
Rezultatul examenului de capacitate preoţească are valabilitate de un an pentru cei care obţin o medie a celor două probe între 7,00 şi 8,99, respectiv de doi ani pentru cei cu medii mai mari de 9,00.