Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Examen de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Sibiului
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc ieri, 17 martie, primul examen de capacitate preoţească din acest an. Cei 15 candidaţi înscrişi la această sesiune au susţinut mai multe probe de verificare a cunoştinţelor teologice şi a celor de administraţie parohială.
Sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoţească a adunat la Sibiu 15 licenţiaţi şi masteranzi în Teologie, care vor candida în perioada următoare pentru unul dintre posturile vacante de paroh din eparhia menţionată. În funcţie de rezultatele obţinute la acest examen, teologii au un termen de un an, respectiv doi ani pentru cei cu media peste nota nouă, pentru a se înscrie la un concurs de ocupare a unui post de paroh. Examenul de capacitate preoţească a fost o bună ocazie de a le verifica viitorilor preoţi parohi cunoştinţele din discipline teologice de căpătâi, cum ar fi Dogmatica, Spiritualitatea Ortodoxă, Catehetica şi Omiletica.
Comisia de examinare a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care i-a îndemnat pe tinerii teologi să abordeze subiectele propuse atât din punct de vedere teoretic şi teologic, cât şi practic. La proba scrisă, candidaţii au primit subiectul „Sfânta Euharistie, centrul vieţii Bisericii: implicaţii misionare şi semnificaţii duhovniceşti“. Această temă vastă a fost abordată de cei 15 candidaţi din diferite perspective şi cu posibilitatea de a-şi dovedi pregătirea teologică şi abilităţile misionare şi pastorale. La examenul scris au fost prezenţi şi consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Nicolae Mirişan, precum şi consilierul cultural de la aceeaşi eparhie, părintele Savu Popa.
Cunoştinţe liturgice şi practice
A doua parte a examenului de capacitate preoţească a fost format din câteva probe orale prin care s-au evaluat cunoştinţele candidaţilor din Drept canonic şi administraţie parohială, precum şi din Liturgică şi Catehetică-Omiletică. Comisia a fost formată din consilierii eparhiali amintiţi şi cadre didactice de la facultatea sibiană.
„În prima parte a examenului, candidaţii au primit un subiect foarte complex, pe care l-au tratat din punct de vedere dogmatic, liturgic şi duhovnicesc, după cum au fost îndemnaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu. În partea a doua a avut loc proba orală. Nădăjduim că rezultatele ce vor fi înregistrate în urma acestui examen le va da posibilitatea candidaţilor să se înscrie la un concurs pentru ocuparea posturilor vacante de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului“, ne-a spus părintele consilier Nicolae Mirişan.
Al doilea examen de capacitate preoţească din Arhiepiscopia Sibiului va avea loc în toamnă, iar cei care doresc să-l susţină au la dispoziţie o programă analitică şi bibliografia aferentă.