La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Examen de capacitate preoțească în Episcopia Oradiei
În Episcopia Oradiei s-a desfășurat examenul de capacitate preoţească, sesiunea de primăvară, la care s-au înscris 13 candidaţi ce au susţinut două probe de evaluare, la Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei.
Proba scrisă s-a desfășurat în 15 martie, constând în testarea cunoștințelor de eclesiologie, istorie bisericească, liturgică și administrație bisericească. Comisia de corectare a lucrărilor a fost alcătuită din: pr. conf. dr. Miron Erdei, pr. lect. dr. Emil Cioară, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, și pr. prof. Radu Valer Rus, vicar eparhial. În 16 martie a avut loc proba orală, comisia de examinare fiind prezidată de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, şi formată din membri ai Permanenței Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei.
Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este de minimum 7. Pentru candidații care au obținut medii finale cuprinse între 7 și 9, valabilitatea examenului este de un an, iar pentru cei care au obținut medii finale peste 9, valabilitatea examenului este de doi ani.