Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Examen de capacitate preoţească la Bucureşti
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a avut loc ieri, 10 septembrie, proba scrisă a examenului de capacitate preoţească pentru 42 de absolvenţi de Teologie Pastorală din Arhiepiscopia Bucureştilor care doresc să candideze pe unul din posturile clericale vacante din cadrul eparhiei.
Examenul de capacitate preoţească a fost organizat de Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar după afişarea rezultatelor la proba scrisă, cei care au promovat au participat şi la proba orală a examenului. „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a organizat ieri examenul de capacitate preoţească, sesiunea septembrie 2014. La proba scrisă a examenului s-au prezentat 42 de persoane. Comisia de examinare s-a întrunit sub preşedinţia Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi a întocmit trei variante de evaluare, cu câte şapte subiecte fiecare variantă. A fost extrasă varianta numărul 3, iar candidaţii au avut două ore pentru rezolvarea subiectelor. După afişarea rezultatelor la proba scrisă, candidaţii s-au prezentat la proba orală. Urmează ca rezultatele acestui examen să fie prezentate Preafericitului Părinte Patriarh Daniel spre validare, iar candidaţii care au promovat acest examen să beneficieze de drepturile regulamentare, acelea de a candida pentru un post clerical vacant din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor“, ne-a spus părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Săptămâna trecută, candidaţii la examenul de capacitate preoţească au trebuit să promoveze examenul psihologic.
„Examenul de capacitate preoţească urmăreşte verificarea pregătirii teologice a candidaţilor, precum şi experienţa, maturitatea, folositoare în tratarea problemelor pastorale pe care le vor întâlni în activitatea clericală pe care urmează să o desfăşoare la parohii. Examenul are valabilitatea de un an, iar pentru cei care obţin medii peste nota 9, valabilitatea este de doi ani. Pentru a promova examenul de capacitate preoţească, candidatul trebuie să obţină minimum media generală 7, şi la nici o probă sub nota 6“, ne-a spus părintele Veniamin Goreanu.
Examenul de capacitate preoţească este organizat în Arhiepiscopia Bucureştilor de două ori pe an.