Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Examen de capacitate preoțească la Roman
Luni, 24 octombrie 2022, cincisprezece teologi din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, absolvenți ai institutelor de învățământ superior din Patriarhia Română, au susținut examenul de capacitate preoțească, informează Biroul de presă al eparhiei.
Sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească, organizată luni, 24 octombrie, a adunat cincisprezece candidați, care și‑au aprofundat studiile teologice urmând cursurile unor facultăți de teologie din Patriarhia Română, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Examenul s‑a desfășurat sub directa coordonare a chiriarhului locului alături de o comisie coordonată de părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ bisericesc, din care au făcut parte părinți consilieri ai Centrului eparhial de la Roman și profesori de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.
Conform programului anunțat pentru această sesiune de examen, în sala de conferințe a Așezământului „Sfântul Ierarh Dosoftei”, candidații au susținut mai întâi testul psihologic, după care au avut loc probele scrise la disciplinele Dogmatică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Omiletică. A urmat examenul oral la disciplinele Liturgică, Omiletică, Legislație bisericească și Exegeză biblică.
Apoi, tinerii teologi s‑au întâlnit în dialog cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, pentru ca ierarhul să îi cunoască personal pe candidaţi, să verifice nivelul cunoştinţelor dobândite şi capacitatea de a le aplica în viaţa pastoral‑misionară. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a adresat candidaților și un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre vocația preoției și necesitatea adaptării mesajului evanghelic la problemele creștinului contemporan, amintind despre tratatele despre preoție pe care sfinții Bisericii le‑au lăsat patrimoniului spiritual creștin și care surprind în paginile lor sublimul misiunii sacerdotale.