La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Examen de capacitate preoţească la Sibiu
La sediul Arhiepiscopiei Sibiului a avut loc ieri, 3 martie, prima sesiune din acest an a examenului de capacitate preoţească, pentru absolvenţii Facultăţii de Teologie "Andrei Şaguna" din Sibiu, care doresc să ocupe un post de preot paroh într-una dintre parohiile vacante de pe cuprinsul arhiepiscopiei. Comisia de examinare a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Cei 14 candidaţi care s-au înscris la examenul de capacitate preoţească au susţinut o probă scrisă, în urma căreia le-au fost evaluate cunoştinţele teologice şi abilităţile de a coordona lucrările pastoral-misionare într-o comunitate, printr-o temă generală. Proba scrisă a fost urmată de mai multe probe orale la discipline teologice precum dogmatică, omiletică şi catehetică, liturgică şi muzică bisericească.
Preoţi vrednici pentru cerinţele actuale Rezultatele de la acest examen se cumulează cu media anilor de studiu şi cu nota de la examenul de licenţă, iar candidaţii se pot înscrie la concursul pentru ocuparea posturilor de preot paroh vacante. "Acest examen are valabilitate un an de zile, timp în care candidaţii au posibilitatea de a opta pentru un post de preot paroh, scos la concurs. Sperăm că Dumnezeu ne va ajuta şi va lumina pe cei care se pregătesc pentru preoţie, pentru a ocupa posturile vacante cu preoţi vrednici care să se ridice la nivelul aşteptărilor şi cerinţelor patoral-misionare actuale", ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Arhiepiscopia Sibiului organizează în fiecare an două sesiuni de examene de capacitate preoţească, în lunile martie şi septembrie, după sesiunile de susţinere a examenelor de licenţă de la Facultatea de Teologie din oraş. (Ştefan Mărculeţ)