Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Examen de capacitate preoţească la Sibiu
Arhiepiscopia Sibiului a organizat ieri, 17 octombrie, sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoţească, pentru licenţiaţii în teologie care doresc să candideze timp de un an pe posturile vacante de preot paroh ale eparhiei. Examenul de capacitate preoţească a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu, iar comisia de evaluare a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Cei 17 teologi care s-au înscris la acest examen au susţinut o probă scrisă de cunoştinţe dogmatice, biblice, liturgice şi de spiritualitate, precum şi o probă orală, la care au avut de răspuns la întrebări din disciplinele catehetică-omiletică, drept şi administraţie bisericească.
Subiectul probei scrise de la acest examen de capacitate preoţească a fost unul de actualitate şi a oglindit preocupările de cercetare şi de meditaţie în acest an în cuprinsul Patriarhiei Române. "Seriozitatea candidaţilor în a privi preoţia s-a arătat în examenul susţinut la facultatea noastră. Comisia a fost îngăduitoare şi a hotărât ca temă pentru proba scrisă tocmai pe cea pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a propus-o pentru acest an eparhiilor din Patriarhia Română, şi anume Taina Sfântului Maslu", ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Teologii care vor fi admişi la acest examen de capacitate preoţească au posibilitatea de a se folosi de acest rezultat timp de un an. Dacă în decursul unui an nu vor candida la concursurile pentru ocuparea unui post vacant de preot paroh, aceştia vor trebui să repete examenul.