Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Examen de capacitate preoţească la Sibiu
Sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoţească din Arhiepiscopia Sibiului a avut loc ieri, 8 octombrie, pentru licenţiaţii şi absolvenţii de Master în Teologie. La examen s-au înscris 15 candidaţi, care au susţinut o probă scrisă din tematica aprobată pentru acest concurs, urmată de o probă orală de verificare a cunoştinţelor din mai multe discipline teologice şi administrative.
Examenul de capacitate preoţească a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Şaguna" şi a fost organizat de sectorul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului. Comisia de examinare a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. La examinare au participat: consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, consilierul administrativ din Eparhie, pr. Cătălin Nicolae Mirişan, şi decanul facultăţii gazdă, pr. prof. dr. Aurel Pavel.
Prima parte a examenului a constat într-o probă scrisă din tematica aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Subiectul acestei probe a fost "Sfânta Liturghie şi Sfânta Euharistie, centrul vieţii bisericeşti", iar candidaţii au avut de prezentat această temă din punct de vedere dogmatic, pastoral-misionar, liturgic şi spiritual.
Cei 15 teologi înscrişi la examen au avut posibilitatea să îşi prezinte cunoştinţele teologice cu privire la Sfânta Liturghie şi Sfânta Euharistie, dar şi capacitatea de a actualiza această temă la cerinţele misionare din parohii şi din întreaga Biserică. Importanţa acestei teme pentru viitorii slujitori ai sfintelor altare este deosebită, având în vedere că Taina Sfintei Euharistii este miezul vieţii bisericeşti şi că Sfânta Liturghie reprezintă centrul cultului ortodox.
Cunoştinţe şi abilităţi practice
Examinarea a continuat cu probe orale de verificare a cunoştinţelor teologice din mai multe discipline, prin care teologii demonstrează că sunt pregătiţi să conducă o parohie şi din punct de vedere administrativ.
"Candidaţilor li s-au verificat cunoştinţele de liturgică practică, drept şi legislaţie bisericească, dar şi cele de Catehetică şi Omiletică. Sperăm că toţi cei 15 candidaţi înscrişi vor obţine rezultate bune şi vor folosi pregătirea lor deosebită în slujirea preoţească din parohii", ne-a spus pr. Savu Popa, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.
Candidaţii admişi la finalul examinării au posibilitatea să se înscrie apoi la concursurile pentru ocuparea unor posturi vacante de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului. Valabilitatea acestui examen de capacitate preoţească este de un an pentru cei care au obţinut media finală sub nota 9.00.
Teologii care au obţinut media peste 9.00 se pot folosi doi ani de acest examen de capacitate preoţească, timp în care vor putea participa la concursurile de ocupare a posturilor de paroh. Următoarea sesiune de examene de capacitate preoţească va avea loc în primăvara anului viitor.