De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Examen de gradul I clerical, la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc ieri, 26 noiembrie, sesiunea de examinare pentru obţinerea gradului I profesional în preoţie. Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Peste 30 de preoţi din Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Oradiei, Episcopia Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei au susţinut examenul pentru obţinerea gradului I clerical. Examinarea a avut loc la facultatea sibiană, la centrul mitropolitan de formare profesională, disponibil pentru cei care doresc obţinerea gradelor profesionale în preoţie. Din comisiile de evaluare au făcut parte profesorii îndrumători ai candidaţilor, cadre didactice de la Facultăţile de Teologie din Sibiu şi Alba Iulia, precum şi de la Departamentul de Teologie din Caransebeş.
Dintre profesorii examinatori îi amintim pe decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, decanul facultăţii din Alba Iulia, pr. prof univ. dr. Ioan Emil Jurcan, prodecanul pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu de la Sibiu şi alte cadre didactice. La examinare a fost prezent şi consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, deoarece concursul este organizat prin sectorul cultural eparhial.
Inspecţii şi vizite canonice
Candidaţii au susţinut în faţa comisiei de evaluare lucrarea de grad elaborată în ultimul an, sub îndrumarea profesorilor de Teologie de la instituţiile menţionate. De asemenea, profesorii evaluatori au adresat întrebări cu privire la teza elaborată şi la lucrarea pastoral-misionară din parohiile păstorite.
„Au fost înscrişi 33 de preoţi pe parcursului acestui an, iar la final au depus lucrările elaborate sub îndrumarea părinţilor profesori pentru a fi susţinute astăzi. În anul universitar 2013-2014, preoţii înscrişi au urmat o perioadă de pregătire, timp în care au avut o inspecţie în parohie şi o slujire arhierească, care se constituie ca parte a dosarului de pregătire pentru acest examen final“, a spus consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa.
În urma obţinerii acestui grad profesional, preoţii vor fi reîncadraţi la protopopiatele din care fac parte, conform statutului oferit de această ultimă treaptă. Întreaga metodologie pentru cursurile şi examinarea în vederea obţinerii gradelor profesionale în preoţie este aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.