De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Examen de gradul I în preoţie la Bucureşti
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti s-a desfăşurat ieri, 12 octombrie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, examenul de susţinere a lucrărilor pentru obţinerea gradului profesional I în preoţie, precum şi colocviul de admitere la gradul I în preoţie. Preşedintele comisiei de examinare a fost delegatul Patriarhului României, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
La examenul de susţinere a lucrărilor pentru obţinerea gradului profesional I în preoţie s-au înscris anul acesta 70 de preoţi, iar la colocviul de admitere la gradul I în preoţie s-au înscris 130 de preoţi, din eparhiile sufragane ale Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. „La acest examen se pot înscrie clericii care au o vechime de 10 ani în preoţie şi care au o activitate deosebită la parohiile în care îşi desfăşoară activitatea. Este obligatoriu ca, înainte de a se înscrie, preoţii să promoveze examenul de definitivat şi examenul pentru obţinerea gradului profesional II în preoţie. În legătură cu colocviul de admitere la gradul I clerical, acesta va consta în alegerea unei teme de actualitate din punct de vedere religios, lucrarea fiind coordonată de un profesor de la Facultatea de Teologie din Bucureşti. Candidatul va avea la dispoziţie un an de zile pentru elaborarea unei lucrări, asemănătoare lucrării de licenţă, din punctul de vedere al volumului”, ne-a declarat pr. Dumitru Ştefănescu, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor. „Lucrarea pe care a susţinut-o fiecare candidat a trebuit să fie întocmită după rigorile ştiinţifice ale unei lucrări de finalizare a unor cursuri (licenţă sau disertaţie), având în acelaşi timp trimiteri la activitatea pastoral-misionară şi, bineînţeles, folosind experienţa pastorală. Preoţii care se prezintă la acest examen au deja o activitate bogată în parohiile de unde vin, foarte mulţi dintre ei având ranguri bisericeşti (sachelar, iconom sau iconom stavrofor) atestând prin aceasta şi preţuirea ierarhilor care i-au recomandat la acest examen, dar şi activitatea rodnică desfăşurată la parohiile de unde provin”, ne-a spus pr. Aurel Mihai, vicar eparhial.