La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Examen pentru etapa de stagiatură a ucenicilor de la specializarea pictură murală
Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române a organizat, în perioada 25-27 mai 2022, o nouă sesiune a examenului anual de trecere la etapa de stagiatură a ucenicilor de la specializarea pictură murală, care au efectuat perioada obligatorie de practică sub îndrumarea pictorilor autorizați de către comisie.
Potrivit Regulamentului CPB, examenul a constat în trei probe de desen: miercuri, 25 mai, candidații au avut de realizat un studiu anatomic al corpului uman și un portret în mărime naturală, după model; joi, 26 mai, aceștia au realizat o compoziție cu subiect religios. Pentru nota finală este evaluat și portofoliul de lucrări al fiecărui candidat, care cuprinde o mapă cu schițe și o icoană pe lemn, în format A3. Lucrările sunt evaluate vineri, 27 mai, fiind notate de la 1 la 10 de către membrii Comisiei de pictură bisericească. Pentru promovarea examenului și trecerea la etapa de stagiatură, candidații trebuie să obțină cel puțin media 6,00.
Candidații care nu promovează acest examen se pot înscrie la o nouă sesiune de examinare numai după efectuarea unei perioade suplimentare de practică, de minimum 90 de zile lucrătoare. Obținerea de trei ori a calificativului „respins” duce la pierderea dreptului de reexaminare.