Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Examene de atestat la seminariile teologice
Săptămâna aceasta, în mai multe seminarii teologice din întreaga țară a fost organizat examenul de atestare a competențelor profesionale, prezidat de ierarhul locului. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București, examenul a fost prezidat de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La București, examenul de atestare a competențelor profesionale a avut loc ieri, 29 mai, în prezența comisiei formate din părinții profesori de la disciplinele de specialitate și prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. „La examenul de atestat pe care și seminarul nostru, alături de celelalte școli vocaționale, l-a organizat, s-au înscris elevi care au absolvit clasa a XII-a. Examenul s-a desfășurat la mai multe discipline: catehetică-omiletică, tipic, liturgică și muzică, discipline de specialitate care au fost studiate de elevii noștri pe parcursul celor patru ani de seminar. Totodată, pentru acest examen, elevii au alcătuit și câte o lucrare de atestat, care îi ajută foarte mult în demersul de mai târziu, acela de a întocmi lucrări după normele științifice în timpul facultăților pe care le vor urma. Putem spune că probele orale la care au participat elevii seminariști sunt o încununare a studiilor pe care elevii noștri le-au efectuat pe parcursul anilor de seminar”, ne-a spus pr. Ionuț Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București.
Pentru elevii seminariști, acest examen este unul pregătitor atât pentru examenul de bacalaureat ce va urma în scurt timp, cât și pentru viață. Pentru Dragoș Cătălin Jumugă, elev în clasa XII-a A, examenul a reprezentat „un moment de culegere a roadelor și de confirmare a calităților dobândite în cei patru ani de studiu”, iar pentru Cristian Necula, elev în clasa a XII-a B, „un moment în care îmi analizez toate competențele referitoare la materiile teologice, dar și unul în care termin probabil cea mai importantă perioadă a vieții, adolescența, care a fost caracterizată de acești patru ani de seminar și după care trebuie să devin mai responsabil în viață”.
Examenul de atestat a fost un moment emoționant nu numai pentru elevii seminariști, ci și pentru membrii comisiei. „Am observat la acești tineri o anumită râvnă pentru teologie, și în special pentru omiletică și pentru muzică. Am descoperit, cu bucurie, tineri care, după această perioadă de formare la seminarul din București, cântă foarte frumos și alții care au deja o experiență de predicatori, pentru că au propovăduit cuvântul Evangheliei la bisericile unde părinții lor profesori slujesc. Totodată, am retrăit examenul de diplomă, așa cum se numea înainte de anul 1990 examenul de final al seminarului, atunci când am absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și la care a participat Patriarhul Teoctist, de fericită pomenire, care era și locțiitor de Mitropolit al Moldovei și Sucevei. Nu vă pot spune ce emoții am avut noi, puținii absolvenți ai anului respectiv, în condițiile de atunci și, de aceea, îmi amintesc permanent de acest moment”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Examene de atestare a competențelor profesionale au mai fost organizate joi, 28 mai, la Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie, și la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea, prezidat de Preasfințitul Părinte Episcop Visarion.