„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Examene de promovare profesională în preoţie
Preoţii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, prezenţi la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, participă în perioada 13-14 iulie la examenul de definitivat şi gradul II. Probele examenului sunt găzduite de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.
Cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor pentru întreaga Mitropolie a Munteniei şi Dobrogei, s-au desfăşurat pe parcursul a 10 zile, timp în care cursanţii au participat la un program liturgic şi au audiat mai multe cursuri cu teme actuale, care privesc viaţa Bisericii, viaţa din parohie şi alte aspecte care determină Biserica Ortodoxă să ofere răspunsuri la provocările actuale. Ieri, 13 iulie, a avut loc prima parte a examenului, şi anume probele scrise. „Dincolo de cunoştinţele pe care le-au dobândit în aceste zile, dincolo de catehezele, predicile şi slujirea pe care au făcut-o la Altarul Bisericii «Sfânta Ecaterina», clericii au avut posibilitatea de a discuta unii cu alţii şi de a învăţa unii de la alţii. De aceea, acest examen va reliefa cât au reuşit ei să acumuleze din aceste prelegeri şi din aceste întâlniri de la facultate. De menţionat este faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca în fiecare an programa, respectiv bibliografia acestui examen, să fie schimbată la începutul anului, ţinându-se cont şi de tema generală pe care Sfântul Sinod o propune spre dezbatere în anul respectiv”, a precizat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, preşedintele Comisiei de evaluare.
Astăzi, 14 iulie, de la ora 9:00, se desfăşoară proba orală a examenului. Absolvirea acestor examene le permite preoţilor nu numai să-şi îmbogăţească cunoştinţele, ci şi să-şi înnoiască slujirea pastoral-misionară. „Examenele pentru promovarea gradelor preoţeşti îşi au importanţa lor deosebită, deoarece preoţii îşi reîmprospătează cunoştinţele sau află altele noi prin intermediul celor 12 prelegeri aprobate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preoţii au primit gratuit şi volumul cu aceste 12 prelegeri, iar profesorii au organizat şi dezbateri pe marginea lor. Sunt teme de extremă actualitate, care dezbat probleme legate de familie, de strategii misionare, pastorale, de secularizare care agresează Biserica, precum cele de inginerie genetică. Ei vor pleca realmente îmbogăţiţi după susţinerea acestor examene şi, dacă au înţeles să fie prezenţi la toate cursurile şi să se pregătească pentru examene, vor ajunge la nişte rezultate pozitive şi vor pune un început nou în misiunea lor preoţească”, a precizat pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Rezultatele la probele examenelor vor fi afişate la începutul săptămânii viitoare.