Marți, 14 ianuarie 2025, conform calendarului neîndreptat, credincioșii ortodocși au sărbătorit Tăierea-împrejur după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Ciucur Mingir, Protopopiatul Cimișlia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Examene finale pentru teologii din Caransebeş
Luni, 9 iulie, la sediul din Caransebeş al Facultăţii de Teologie, Ştiinţe Sociale şi ale Educaţiei, din cadrul Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, au avut loc examenele finale pentru absolvenţii ciclului de licenţă şi masterat, promoţia 2012.
Ciclul de licenţă, specializarea Teologie ortodoxă didactică, a fost absolvit de 24 de studenţi, dar numai 23 s-au înscris în examenul de licenţă, iar la cel de masterat, specializarea Teologie pastorală şi misiune creştină, au absolvit 16 studenţi, 13 dintre aceştia susţinându-şi examenul de disertaţie. Ca şi noutate, anul acesta, în conformitate cu Legea învăţământului aflată în vigoare, înainte de susţinerea lucrării a existat şi o probă orală de verificare a cunoştinţelor. S-au verificat cunoştinţele din cinci mari domenii ale teologiei: Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Istoria Bisericii Universale, Teologie dogmatică, Teologie morală şi Teologie liturgică. În urma verificării cunoştinţelor, toţi studenţii au fost declaraţi promovaţi. A urmat apoi, conform tradiţiei Bisericii noastre, într-un cadru solemn, ceremonia de depunere a jurământului de credinţă ortodoxă. Aceasta a avut loc în Catedrala episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" din Caransebeş şi au participat toţi absolvenţii prestigioasei instituţii de învăţământ teologic din Caransebeş. Învăţământul teologic universitar actual din Caransebeş a luat fiinţă în anul 1998, la iniţiativa Înalt Preasfinţitului Laurenţiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, la vremea respectivă fiind Episcop al Caransebeşului, dorindu-se a fi continuatoarea vechii Academii Teologice din Caransebeş. Astfel, s-a înfiinţat Secţia de teologie ortodoxă-istorie în cadrul Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa. Aceasta a funcţionat până în anul 2006 în spaţiile oferite de Episcopia Caransebeşului, dar din anul universitar 2006-2007 îşi desfăşoară activităţile didactice într-un sediu modern amenajat prin grija Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa. În final, având în faţă pilda teologilor caransebeşeni şi contribuţia pe care au adus-o la îmbogăţirea tezaurului teologic, spiritual şi cultural al Bisericii Ortodoxe Române, celor ce ostenesc astăzi aici, clerici şi laici deopotrivă, le revine me-nirea sfântă de a pregăti elemente capabile să păstreze şi să sporească prestigiul acestei venerabile şcoli teologice, câştigat cu atâta trudă şi nu de puţine ori cu sacrificii, de vrednicii noştri înaintaşi.