Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Excursie pentru copii şi tineri din parohia bihoreană Bratca
Optsprezece copii și tineri din Parohia Bratca, Protopopiatul Oradea, au fost răsplătiți pentru implicarea lor în activitățile catehetice ale parohiei cu o excursie în județele Sibiu, Vâlcea, Argeș și în municipiul București.
Excursia copiilor din Bratca a fost realizată în proporție de 70% prin mijloace dobândite de ei înșiși, în urma activităților catehetice (serbări, scenete, târg de mâncăruri de post) și din fonduri proprii ale parohiei. Copiii au vizitat, în perioada 24-27 august, orașe, mănăstiri și muzee şi s-au bucurat de peisajele naturale.
În prima zi, la Sibiu, copiii şi tinerii s-au închinat în Catedrala Mitropolitană, la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Au vizitat apoi cea mai veche instituție de învățământ teologic superior din țară, Academia Teologică sau Facultatea de Teologie. Punctele turistice din Piața Mică și Piața Mare le-au atras în mod deosebit atenția, iar Muzeul Satului „Astra” din Dumbrava Sibiului i-a fascinat pe copii prin mulțimea caselor tradiționale şi a instalațiilor casnice de fierărie, olărit, textile, extracții miniere etc.
Cea dintâi zi a excursiei s-a încheiat pe Valea Oltului, în localitatea Robești din județul Vâlcea, unde copiii au vizitat barajul de pe râul Olt, aflat în proximitatea satului, și au urcat pe munte, ceea ce le-a oferit o panoramă a împrejurimilor.
A doua zi, copiii au mers la mănăstirile Turnu și Cozia, iar după-masă au ajuns la București, unde au vizitat clădirea Palatului Parlamentului, au văzut Catedrala Mântuirii Neamului, Palatul Patriarhiei, Centrul Vechi și Calea Victoriei.
În a treia zi a urmat vizita la Muzeul Național de Istorie, unde copiii au văzut o copie a Columnei lui Traian și expoziția tezaurului de podoabe din aur, aici atrăgându-le atenția în mod deosebit tezaurul de la Pietroasa „Cloșca cu puii de aur”. Apoi au vizitat Muzeul Palatului Cotroceni, Palatul Regal, pe traseu văzând din exterior și alte obiective precum Opera, Ateneul Român, Banca Națională a României, Palatul CEC etc. Seara au făcut o plimbare cu metroul.
A patra zi a început cu vizitarea Catedralei Patriarhale, unde copiii s-au închinat la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. De la București, excursia a continuat la Curtea de Argeș, unde copiii s-au închinat la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia și au putut vedea mormintele familiei regale a României. De asemenea, Mănăstirea Argeșului le-a atras în mod deosebit atenția, aici văzând și Evanghelia pictată de regina Elisabeta, soția regelui Carol I al României. Excursia a continuat spre Transfăgărășan, la barajul Vidraru, apoi spre cascada Caprei şi Bâlea Lac. În cele patru zile petrecute împreună, copiii din Bratca au cântat, s-au rugat, au luat masa împreună, fiind în comuniune.
Scopul excursiei a fost unul educativ, fiind şi un imbold pentru alți copii și tineri din Bratca să participe în viitor la activitățile catehetice și pastoral-misionare ale parohiei.