În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Expoziția „Crux Christiana”, vernisată la Sibiu
La Centrul de restaurare „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” al Arhiepiscopiei Sibiului a avut loc miercuri, 10 aprilie, deschiderea expoziției „Crux Christiana. Tipuri de cruci”, curator dr. Maria Modi, coordonatoarea centrului. Sunt expuse sculpturi ale preotului Vasile Davidoiu, de la Parohia Poienița, județul Sibiu.
La vernisaj au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, lect. univ. dr. Tiberiu Costăchescu de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, autorul și curatorul expoziției, clerici și numeroase persoane interesate de tematica expoziției, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de binecuvântare, ierarhul a felicitat organizatorii și pe autorul lucrărilor și a vorbit despre jertfa de pe Cruce și răscumpărare adusă de Mântuitorul Iisus Hristos pentru omenire.
„În mijlocul postului, Crucea este asemănată acum şi cu un copac umbros sub care noi ne putem adăposti de arşiţa ispitelor şi odihni de greutatea ostenelilor, la jumătatea drumului nevoinţelor duhovniceşti, pentru a-l continua şi a-l finaliza, până la bucuria Învierii. În Duminica Sfintei Cruci începem pregătirea noastră spirituală pentru a participa la evenimentul unic şi mântuitor al Jertfei de pe Golgota, care se prelungeşte şi se actualizează pentru noi în Vinerea Mare. Taina Crucii, împlinită de Mântuitorul, cuprinde în sine trei elemente: căderea primilor oameni, Adam şi Eva, prin păcatul neascultării, întruparea din iubire a Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră şi răscumpărarea noastră din blestemul legii, prin Jertfă, moarte şi Înviere”, a spus ierarhul.
Conceptul expoziției a fost prezentat de dr. Maria Modi, care a subliniat că exponatele trebuie percepute atât din perspectivă religioasă, cât și din perspectivă artistică. La rândul său, preotul Vasile Davidoiu a menționat că a lucrat mai bine de un an pentru lucrările expuse și a mulțumit tuturor celor implicați în manifestare. Lect. univ. dr. Tiberiu Costăchescu a vorbit în cadrul evenimentului despre rolul Sfintei Cruci în existența pământeană a creștinului. Expoziția este deschisă publicului sibian în perioada următoare, în intervalul orar 8:00-16:00.