Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Expoziţia de miniaturi şi icoane „Lumină din Lumină“
În Galeria de artă sacră a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" a avut loc, în urmă cu două zile, vernisajul expoziţiei de miniaturi şi icoane "Lumină din Lumină", ediţia a VI-a. Evenimentul a deschis seria manifestărilor din cadrul Simpozionului "Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa", ediţia a XIV-a.
Parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi şi cu Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design a Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, a organizat joi seara vernisajul expoziţiei de miniaturi şi icoane "Lumină din Lumină". Studenţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi au fost prezenţi în Galeria de artă sacră a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" cu miniaturi, iar cei de la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design au expus icoane şi mostre ale unor lucrări din laboratorul de restaurare. Vernisajul expoziţiei "Lumină din Lumină" este prima activitate din cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Simpozionului "Hristos, Calea, Adevărul şi Viaţa" (2-4 decembrie) al cărui subiect de discuţie din acest an este "Mărturisirea şi trăirea credinţei", temă ce se înscrie în seria manifestărilor Anului omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. "Încurajăm artiştii să aibă o relaţie cu Dumnezeu, pe care să o exprime prin icoană" În deschiderea manifestării, părintele paroh Mircea Stoleriu a explicat că arta, poezia şi cântul religios reprezintă o mărturisire a credinţei. "Expoziţia are o unitate tematică pentru că vizează sacrul. Arta picturii presupune o muncă foarte grea şi cere o răbdare deosebită. Cel care creează munceşte foarte mult. Cel care realizează o icoană este solicitat să fie un foarte bun desenator şi să caute să creeze o armonie cromatică. Toate acestea sunt o posibilitate ca un artist să se formeze şi să fie el însuşi un om valoros. Ne bucurăm că aici noi încurajăm artiştii să aibă o relaţie cu Dumnezeu pe care să o exprime prin icoană", a spus pr. paroh Mircea Stoleriu. Prof. dr. Nicoleta Melniciuc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi-a exprimat bucuria pentru faptul că expoziţia "Lumină din Lumină" are loc de patru ani, în colaborare cu Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi. "Pentru noi este foarte importantă colaborarea cu Universitatea de Arte. Secţia de Conservare-restaurare carte-document de la facultatea noastră încearcă să reînvie miniatura bisericească şi miniatura religioasă. Arta miniaturii are rădăcini adânci în Moldova, încă din sec. al XIV-lea, la Mănăstirile Neamţ, Suceviţa şi Dragomirna", a amintit prof. dr. Nicoleta Melniciuc. La final, Corul "Sfântul Ioan Cucuzel", dirijat de Gabriel Corolea, a susţinut un concert de colinde. Simpozionul de la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iaşi a continuat aseară cu o întâlnire a elevilor şi studenţilor, intitulată "Tinerii, mărturisitori şi trăitori ai credinţei". Astăzi, de la ora 17:00, va avea loc dezbaterea cu tema "Mărturisirea şi trăirea credinţei" la care vor participa preoţi şi profesori din Iaşi.