De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziția „Icoana ortodoxă - lumina credinței” la Muzeul Satului din Capitală
La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a avut loc joi, 1 octombrie, vernisajul lucrărilor premiate la Concursul național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, organizat de către Sectorul cultură și patrimoniu religios și Sectorul teologic-educațional ale Patriarhiei Române. Prin tematica sa, acest concurs s-a înscris între manifestările dedicate anului 2020, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
Aflat la a IX-a ediție, concursul și-a propus să promoveze arta bisericească autentică și pictorii iconari ce vădesc o abordare plastică și vizuală originală. Publicului prezent la vernisajul acestei expoziții i-au vorbit: conf. univ. dr. Paulina Popoiu, consilierul patriarhal Nicolae Hrițcu și pr. George Jambore, inspector patriarhal.
În deschiderea expoziției, conf. univ. dr. Paulina Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, și-a exprimat bucuria pentru faptul că instituția pe care o conduce are o veche și frumoasă colaborare cu Patriarhia Română. „Astăzi suntem onorați să găzduim această expoziție care ne vorbește despre Cruce, credință și salvarea prin credință. Expoziția este cu atât mai necesară, cu cât ne aflăm într-un an de mare dificultate, în care pe mulți dintre noi i-a copleșit spaima de nevăzutul rău care ne pândește. În acest context plin de dificultăți, dar și de speranță, concursul «Icoana ortodoxă – lumina credinței» este bine-venit pentru a ne întări în credința că avem printre noi nu numai pictori valoroși, dar și inimi credincioase pe care Dumnezeu le-a înzestrat cu harul talentului”, a precizat Paulina Popoiu.
Consilierul patriarhal Nicolae Hrițcu, de la Sectorul cultură și patrimoniu religios, a spus publicului prezent în Sala „Henri H. Stahl”: „Ne aflăm astăzi aici împreună pentru a încununa efortul depus de participanții la acest concurs. Anul acesta, concursul a avut trei secțiuni - Icoană pe lemn, Frescă și Miniatură - și 60 de participanți înscriși. Parteneriatul nostru cu Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti» din București a început anul trecut, prin găzduirea de către acesta a expoziției Concursului național «Icoana ortodoxă - lumina credinței» pentru o perioadă de trei luni. Astfel, prin numărul mare de vizitatori pe care l-a avut expoziția, arta religioasă autentică a putut fi un prilej de încântare pentru publicul iubitor de frumos, iar munca iconarului, cunoscută mai îndeaproape. Prin prezența noastră aici la acest moment festiv continuă frumoasa colaborare dintre Patriarhia Română și Muzeul Național al Satului, colaborare care nădăjduim să rodească și în anii următori”.
În încheiere, părintele inspector patriarhal George Jambore a subliniat faptul că vernisajul acestei expoziții a avut loc sub ocrotirea Maicii Domnului, în data de 1 octombrie fiind cinstit Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului.
„Aceste icoane minunate au fost lucrate în perioada dificilă de pandemie. Pictorii au stat acasă, așa cum au fost îndemnați, dar nu au stat înfricoșați, ci pictând și punându-și sufletul în culorile icoanelor. Icoanele sunt pentru noi dătătoare de speranță și ferestre spre veșnicie, căci lumea aceasta ne pune în față supraviețuirea, dar noi avem nevoie de viețuire în Hristos, iar icoana este un îndemn pentru a viețui în Hristos”, a adăugat pr. George Jambore.
Cele trei secțiuni – Icoană pe lemn, Frescă și Miniatură – ale prezentei ediții a concursului au prilejuit realizarea a 60 de lucrări, dintre care 9 au fost premiate, câte trei la fiecare secțiune. Aceste lucrări au fost expuse în luna septembrie în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, iar pe parcursul lunii octombrie vor putea fi admirate de către vizitatori în Sala „Henri H. Stahl” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.