Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Expoziția „Jandarmeria Română 1850‑2020” la Tulcea
La Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea a avut loc luni, 7 august, vernisajul expoziției „Jandarmeria Română 1850-2020”. Evenimentul s-a desfășurat în prezența reprezentanților instituției-gazdă, precum și a invitaților din partea Ministerului Afacerilor Interne, a instituțiilor de cultură din Tulcea partenere în acest proiect, a personalităților vieții publice, a membrilor comunității tulcene, pasionaților de istorie, precum și a preoților din municipiu.
Între invitați s-a aflat și Preasfințitul Părinte Episcop Visarion care, în deschiderea vernisajului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, vorbind despre frumoasele, constantele și rodnicele raporturi de colaborare existente între Patriarhia Română și Jandarmeria Română.
Muzeul de Istorie și Arheologie este a șaisprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară, itinerarea la Tulcea dorind să contribuie la marcarea a 145 de ani de la încheierea Războiului de Independență și de la includerea Dobrogei în granițele României.
În alocuțiunile rostite s-a subliniat faptul că peste 32.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria de peste 170 de ani a acestei arme.
Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Institutul de Cercetări Eco- Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea „Mareșal Alexandru Averescu”.
Organizată cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.
În cadrul expoziției pot fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului „Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor - Nicolae Iorga - In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
Expoziția „Jandarmeria Română 1850-2020“ poate fi vizitată în perioada 7 august - 29 septembrie, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00.