La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Expoziţie de artă eclesială la Muzeul Cotroceni
La Muzeul Naţional Cotroceni a fost vernisată miercuri, 16 noiembrie, Expoziţia "Întru folosul creştinescului norod - cultură şi spiritualitate în Ţara Românească". Până pe 23 ianuarie 2012, vizitatorii pot admira colecţia de carte veche şi obiecte liturgice din secolele XVII-XVIII (1678-1714), provenite din patrimoniul Patriarhiei Române şi al Muzeului Cotroceni, majoritatea fiind expuse pentru prima dată într-un spaţiu muzeal.
Expoziţia, organizată de Muzeul Naţional Cotroceni şi Biblioteca Sfântului Sinod, încheie proiectul cultural "Cotroceni XX", dedicat aniversării a 20 de ani (1991-2011) de la înfiinţarea muzeului, şi ilustrează evoluţia societăţii româneşti către o înflorire culturală fără precedent, deschiderea către Occident, manifestată de domnii români, importanţa Ortodoxiei pentru majoritatea românilor. Vernisajul expoziţiei a adunat miercuri seara, în Spaţiile Cantacuzine ale muzeului, numeroşi oameni de cultură şi de artă. La festivitate a fost prezent şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.