Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Expoziţie de artă sacră la Timişoara
La Galeria 28 din strada Constantin Brâncoveanu din Timişoara, la 8 iunie a avut loc vernisajul expoziţiei "Prapuri" a artistei Delia Corban.
La eveniment au participat preoţi şi artişti, intelectuali din Timişoara, dar şi din străinătate, precum preoţii Constantin Jinga şi Silviu Damşe , oamenii de cultură Silviu Oravitzan, Smaranda Vultur, Doru Covrig, George Călărăşan, Coriolan Babeţi. Marie Jeanne Bădescu, directoarea Galeriei 28 Anastasia, a mărturisit bucuria de a fi gazda acestei expoziţii acum, în pragul marelui praznic al Rusaliilor. Cuvântul de deschidere a aparţinut părintelui Constantin Jinga, care a prezentat legătura dintre lucrările artistei şi sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh. "Prapurii reprezintă steagurile bisericeşti şi ei există în Biserică încă de la începuturile creştinismului, fiind preluaţi din armata romană, şi sugerează biruinţa credinţei şi a Cuvântului. De aceea şi astăzi, la slujba de înmormântare, prapurii sunt purtaţi de credincioşi pentru a arăta biruinţa asupra morţii. Artista a însemnat rugăciunile care se citesc la slujba Vecerniei Rusaliilor pe aceşti prapuri, punând în lumină bogăţia tezaurului liturgic al Bisericii. Consider că este o reuşită această expoziţie prin faptul că accentuează biruinţa Cuvântului pe care o celebrăm în duminica aceasta a Pogorârii Sfântului Duh", a precizat părintele Constantin Jinga. A mai luat cuvântul şi artistul Silviu Oravitzan, care a arătat naturaleţea cu care Delia Corban reuşeşte să surprindă trupul simbolului şi să-l aducă în lumină. "Am încercat să fie o expunere a sărbătorii Rusaliilor din punctul de vedere al artistului plastic şi gândesc că acest praznic al luminii arată cel mai bine imaterialitatea, care se cere să fie reprezentată prin material, ca şi ceilalţi să perceapă însemnătatea sărbătorii. De asemenea, cred că sărbătorile sunt cele care trebuie să ne marcheze şi să ordoneze timpul. Am ales Galeria 28 pentru că se aseamănă cu curăţenia casei de la ţară, are intimitatea şi căldura casei bunicilor", ne-a declarat Delia Corban. Delia Corban s-a născut în 1969 şi a absolvit Facultatea de Arte Plastice Timişoara, Secţia Sculptură, clasa profesorului Peter Jecza, promoţia 1998. Lucrarea sa de doctorat se intitulează "Regăsirea drumului spre sacru în artă" şi e coordonată de prof. univ. dr. Constantin Ionescu Prut. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici Timişoara din 1998. A participat la mai multe expoziţii personale şi de grup, dintre care amintim "Trasee spre timpul sacru" (Galeria Helios, Timişoara, 2007), cu care a obţinut în 2007 Marele premiu al Salonului anual al Artelor Vizuale, filiala Timişoara, a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Expoziţia "Prapuri" a Deliei Corban va fi deschisă până la 23 iunie 2011.