În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Expoziţie de ceramică la ASTRA
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus“, din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, invită publicul vineri, 18 iulie, de la ora 13:00, la vernisajul expoziţiei „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu“. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“, din Piaţa Mică, Sibiu. Expoziţia prezintă retrospectiva primei ediţii a Târgului internaţional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu“, desfăşurat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 25-29 iulie 2013, conform unui comunicat al CNM ASTRA.
Vor fi expuse 25 de piese de ceramică contemporană lucrate de olari în timpul târgului din 2013, fotografii ce ilustrează procesul creaţiei lor, obiecte de ceramică veche de Sibiu din Colecţia Muzeului ASTRA şi o serie de panouri explicative din care publicul poate afla care sunt beneficiile gătitului în vase de lut şi efectele plumbului asupra organismului.
În 2013, pe parcursul celor trei zile de târg, zece olari din România (Corund, Baia Mare, Borla) şi Ungaria (Békéscaba, Budapesta, Tata, Tiszafüred, Kecskemét şi Bodony) s-au întrecut la roata olarului, revitalizând Sibiul ca vechi centru ceramic şi au gătit în vase de lut, pe vatră deschisă, reţete specifice zonei din care provin.
În cadrul mesei rotunde cu tema „Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional“, specialiştii în domeniul ceramicii au abordat un subiect sensibil, şi anume acela al înlocuirii treptate, în olărit, a smalţului de plumb cu smalţ ecologic.
Manifestarea a abordat un altfel de târg al olarilor şi a dezvoltat un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri olari, cu respectarea originalităţii execuţiei, a tehnicilor tradiţionale de lucru, a menţinerii funcţionalităţii obiectelor. În acest an, Târgul internaţional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Chirpăr şi Marpod“, ediţia a II-a, se va desfăşura în perioada 24-28 iulie. Expoziţia va putea fi vizitată până în 14 septembrie, conform biroului de presă al CNM
ASTRA. Aşa cum arătau organizatorii manifestării de anul trecut, ideea acestui târg internaţional, ca instrument de intervenţie culturală capabil să genereze schimbarea percepţiei publicului, a fost construit pornind de la observarea unei tendinţe ce pune accent pe redescoperirea şi revalorificarea unor importante aspecte ale vieţii tradiţionale: alimentaţie sănătoasă, bucuriile vieţii, întoarcerea la natural, ca ripostă la ritmul accelerat, toxicitatea şi tranzienţa lumii moderne, conform CNM ASTRA. (Oana Rusu)