De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziţie de fotografie dedicată Ocrotitorului Bucureștilor
Arhiepiscopia Bucureștilor și Biblioteca Națională a României, în colaborare cu Biblioteca Sfântului Sinod, au organizat ieri, 26 octombrie, vernisajul expoziţiei „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor - tradiție și cultură”. Evenimentul a avut loc în spațiul cultural „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” al Bibliotecii Naționale a României.
Expoziţia cuprinde cărți, extrase din ziarele vremii și fotografii vechi, păstrate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României, în Arhiva Arhiepiscopiei Bucureștilor și în colecțiile Bibliotecii Sfântului Sinod, dar şi fotografii recente din arhiva „Ziarului Lumina” al Patriarhiei Române. Scopul expoziţiei, după cum a precizat dr. Anca Andreescu, şef serviciu la Departamentul „Colecţii Speciale” al Bibliotecii Naţionale a României, a fost acela de a puncta momente semnificative din prăznuirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, „de la finele secolului al XIX-lea și până în prezent, poposind asupra a trei momente importante: anul 1936, când a avut loc resfințirea și redeschiderea Catedralei Patriarhale; anul 1955, când a fost pusă în aplicare hotărârea Sfântului Sinod de a institui, la nivelul Patriarhiei Române, cultul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, şi anul 2008, când, în urma unor noi lucrări de restaurare, Catedrala Patriarhală a fost resfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”.
Acest eveniment cultural-religios este primul din seria de manifestări ce vor fi organizate în cadrul parteneriatului încheiat între Arhiepiscopia Bucureştilor şi Biblioteca Naţională a României. „Tema principală a expoziţiei este Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ca Ocrotitor al Bucureştilor, şi am încercat să subliniem legătura care a existat şi care există între Sfântul Cuvios Dimitrie şi Bucureşti. De aceea, expoziţia surprinde aspecte din cadrul pelerinajului aşa cum s-a desfăşurat de-a lungul timpului. Aceasta debutează cu o scurtă prezentare a vieţii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, apoi o pondere importantă o reprezintă ilustraţiile mai vechi şi mai noi, reproduceri din presa interbelică, cadre fotografice din perioada interbelică, din timpul Patriarhului Justinian Marina, cu momentul proclamării canonizării Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou”, a explicat curatorul expoziției, arhidiaconul Aurel Vlaicu, consilier eparhial la Sectorul patrimoniu şi pictură bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Imaginile şi celelalte materiale expuse, a spus pr. consilier patriarhal Florin Șerbănescu, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sunt reprezentative pentru contemporani, fiindcă subliniază statornicia înaintaşilor în credinţa ortodoxă, în tradiţia pelerinajului şi felul în care Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a rămas în conştiinţa bucureştenilor ca sfânt ocrotitor. „Pelerinajul întreţine conştiinţa noastră că aparţinem unei credinţe şi că avem valori. Este foarte important să nu uităm că poporul român a dăinuit, printre alte multe lucruri, şi prin conştiinţa etnicităţii sale, a credinţei şi a valorilor sale. Atâta vreme cât mai ştim încă de valorile noastre, nu ne vom pierde. Dar este foarte important ca să nu le uităm. Nu am fost în alte vremuri poate atât de mult încercaţi sub acest aspect cum suntem în perioada actuală, în privinţa relativizării valorilor noastre naţionale, de credinţă, cultură şi limbă. Este foarte important ca, plecând chiar din acest loc, să devenim puţinul aluat care dospeşte toată frământătura şi, cu rugăciunile Sfântului Dimitrie cel Nou, să fim purtători în lume ai acestor valori”, a mai spus pr. consilier patriarhal Florin Șerbănescu.
Tot în cadrul expoziției, în data de 7 noiembrie 2015, de la ora 11:00, va avea loc un atelier de pictură icoane pe sticlă, în stil tradițional, sub îndrumarea pictorilor Costel Nacu (Arhiepiscopia Bucureștilor) și Dana Panighianț (Biblioteca Națională a României). Atelierul se adresează copiilor între 8 și 14 ani. Expoziția „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor - tradiție și cultură” poate fi vizitată la parterul Bibliotecii Naționale a României, în spațiul cultural „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, în zilele de marți, miercuri şi joi, între orele 11:00 şi 15:00, până în data de 26 noiembrie. Imprimarea şi machetarea exponatelor au fost susţinute financiar de Protopopiatul Sector 5 Capitală.