De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziție de icoane ale Maicii Domnului la Muzeul Mitropolitan din Iași
Luni, 4 decembrie, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iaşi a fost vernisată expoziţia „Icoane ale Maicii Domnului”. La eveniment au fost prezenți Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. lect. dr. Marcel Cojocaru și expertul restaurator Loredana Popa.
Expoziția cuprinde, pe lângă icoane, și potire, engolpioane, veșminte și cruci de procesiune.
În deschidere, Mihai Alex Olteanu, muzeograf în cadrul Muzeului Mitropolitan din Iași, a evidențiat câteva dintre cele mai valoroase exponate: „Printre cele mai valoroase exponate se numără copia icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hârbovăț, din Republica Moldova, care are pe verso chiar și inscripția de donație din anul 1859 și sigiliul în ceară al Mănăstirii «Adormirea Maicii Domnului» de la Hârbovăț. Expoziția de față este întregită și de sfintele uși cu icoana Bunei Vestiri de la biserica din Văleni, județul Neamț, datate din secolul al XVI-lea. De asemenea, expunem și registrul de iconostas cu Marea Deisis, datat la începutul secolului al XVII-lea, dar și icoane ale Maicii Domnului, pictate de Ștefan Mutu sau de zugravi, precum Ursu și David, la anul 1707. O altă piesă de valoare este Icoana Împărătească Iisus Hristos Pantocrator, cu 16 praznice, pictată de monahul Ioasaf de la Vatoped, la 1754. Mai avem expusă și Icoana Maicii Domnului «Floare de crin», donată de Mitropolitul Gavriil Calimachi pentru vechiul iconostas al Bisericii «Sfântul Gheorghe», vechea Catedrală Mitropolitană din Iași, și icoane cu scena Nașterii și a Încoronării Maicii Domnului, dăruite de pictorul Gheorghe Tattarescu Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, în anul 1887, cu ocazia sfințirii catedralei”.
Manifestarea este organizată în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași. Expoziția va putea fi vizionată până la data de 1 martie 2024.
„Aș putea să spun, apreciind eforturile celor de la Muzeul Mitropolitan, că nu ați făcut altceva acum decât, în aceeași manieră în care Sfântul Evanghelist Luca a considerat că e potrivit să îi dedice Maicii Domnului reprezentarea chipului, dumneavoastră, prinosul pe care i-l aduceți Maicii Domnului în această perioadă este acela de a ne propune chipul Maicii Domnului în diferitele reprezentări pe care Muzeul Mitropolitan le are la îndemână spre cinstire, spre evlavie, în întâmpinarea sărbătorii Nașterii Domnului Iisus Hristos”, a relatat pr. lect. dr. Marcel Cojocaru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
Prezent la eveniment, PS Nichifor a rostit un cuvânt de binecuvântare: „Icoana, așijderea ne cheamă la aceleași adâncimi, la o dulce zăbavă. Vorbea Sfântul Dosoftei de zăbava cititului cărților. Este o zăbavă și în fața icoanei, pentru că același mesaj pe care îl primesc prin cuvânt îl pot primi zăbovind în fața icoanei și înțelegând descoperirea pe care pictorul ne-o pune înainte, încât această zăbavă ne cheamă să se transforme în noi în rugăciune, în întâlnire cu Dumnezeu, în întâlnire cu Maica Domnului. Icoana se face după text, pentru a adânci în noi această lucrare sfântă și această întâlnire pe care o avem încă de aici”.