Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ziua praznicului împărătesc al Nașterii Domnului în Catedrala
Expoziţie de icoane la Liceul „Decebal“ din Capitală
La Liceul Bilingv „Decebal“ din Sectorul 3 al Capitalei, a avut loc ieri, 5 noiembrie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vernisajul unei expoziţii de icoane pe sticlă, realizate de elevi de la mai multe unităţi şcolare din Bucureşti. Expoziţia se înscrie în proiectul municipal cultural-educativ „Sfinţii români în iconografia populară“.
Scopul proiectului este cunoaşterea vieţii şi activităţii Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu şi a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ din mai multe perspective: arealul geografic în care şi-au desfăşurat activitatea; importanţa personalităţii sfinţilor pentru istoria naţională; contribuţia la dezvoltarea culturii româneşti şi europene şi rolul pe care l-au avut în cadrul spiritualităţii româneşti şi europene, precum şi modul de reprezentare a acestora în iconografia populară românească. „Acest proiect este înscris în calendarul activităţilor educative pentru anul şcolar 2013-2014 al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi se desfăşoară în parteneriat cu Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul; cu Catedrala Mitropolitană «Sfântul Spiridon»-Nou, paraclis patriarhal; cu Şcoala Gimnazială Nr. 156; cu Seminarul Teologic Ortodox «Nifon Mitropolitul» din Bucureşti şi cu Capela «Sfântul Gheorghe Hozevitul» a Liceului Teoretic «Decebal» din Bucureşti. La nivelul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor mai avem pentru anul acesta încă 10 proiecte adresate tinerilor, cu participarea mai multor instituţii“, ne-a declarat Cristinel Rusu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Expoziţia de icoane pe sticlă poate fi vizionată timp de o lună la Liceul Teoretic „Decebal“, din Sectorul 3 Capitală. „Cercul de pictură icoane pe sticlă funcţionează de mai mulţi ani în unitatea noastră şcolară şi este un cerc cu care chiar ne mândrim, este o lucrare deosebită, iar activitatea lui este recunoscută chiar şi pe plan internaţional. În momentul în care doamna profesoară mi-a prezentat acest proiect, l-am îmbrăţişat cu toată deschiderea. Suntem mulţumiţi că am reuşit să aducem alături de noi alte zece unităţi şcolare din Bucureşti. La final vom face activitatea de încheiere a proiectului cu decernare a premiilor. Icoanele rămân în patrimoniul liceului“, ne-a spus Robert Penciu, directorul Liceului Teoretic „Decebal“ din Bucureşti. Decernarea diplomelor se va face miercuri, 3 decembrie, când vor avea loc închiderea expoziţiei şi încheierea oficială a proiectului. „Am ales o temă dedicată sfinţilor români, întrucât în iconografia populară îi regăsim foarte rar. În perioada în care au fost concepute icoanele pe sticlă, noi nu aveam sfinţi români canonizaţi. După 1990, când au fost canonizaţi foarte mulţi sfinţi români, am considerat că este bine să le realizăm şi lor reprezentări în stil popular şi să arătăm că îi iubim, îi cinstim şi îi cunoaştem la fel de bine ca şi pe ceilalţi sfinţi“, ne-a declarat Elena Rusu, profesoară de religie la Liceul Teoretic „Decebal“ din Bucureşti.