De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziție de icoane la Muzeul „Dimitrie Gusti” din București
La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a avut loc vineri, 26 aprilie, vernisajul expoziției „Decor duhovnicesc în lumina Învierii”, ce cuprinde lucrări ale studenților și masteranzilor specializării Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Cenaclul „Sfântul Simeon Noul Teolog” al facultății.
În deschidere, părintele conf. dr. Gheorghe Holbea le‑a vorbit participanților despre rolul pe care icoana îl are în cultul creștin: „Icoana nu este ceva imaginar. Icoana este o fereastră spre viața de dincolo. De aceea frumusețea la care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne cheamă presupune o schimbare a minții. Așa cum știm, icoanele nu sunt piese de muzeu, iar bisericile nu trebuie transformate în muzee. Icoanele sunt acelea prin care noi ne întâlnim cu ceea ce este nevăzut. De aceea, tinerii au chemare și vocație de a iconiza ceea ce este nevăzut, adică prin cele văzute credinciosul să ajungă la cele nevăzute, așa cum spuneau marii Părinți ai Bisericii, precum Sfântul Ioan Damaschinul sau Sfântul Teodor Studitul”.
În continuare, prof. dr. Dumitru Sorica, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, secția Artă Sacră, a evidențiat importanța acestui eveniment, mulțumind tuturor pentru implicare și participare: „Sub egida: «Decor duhovnicesc în lumina Învierii», ne‑am gândit să facem o punte de legătură între arhitectura de la Muzeul Național al Satului și arta monumentală pe care noi o practicăm în instituția noastră. Pentru pregătirea noastră profesională, a aduce arta monumentală într‑o sală de expoziție este un lucru îndrăzneț, pe care cred eu că am reușit să îl realizăm cât se poate de bine. Vreau să‑i felicit pe toți studenții noștri care s‑au implicat cu multă responsabilitate în realizarea acestei expoziții, arătându‑ne tuturor dragostea cu care au reușit astăzi să ne prezinte lucrările pe care le‑au realizat de‑a lungul timpului în atelierele noastre din cadrul facultății”.
Între vorbitori s‑a numărat și Aurelia Cosma, cercetător științific în cadrul Muzeului Național al Satului din București: „Curgerea timpului este întreruptă astăzi printr‑un moment de întâlnire cu dumneavoastră, care înseamnă pentru noi toți și mai ales pentru acest spațiu de spirit care este Muzeul Național al Satului un moment de bucurie, de înălțare, de trăire sufletească, putând admira talentul acestor studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București”.