De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziţie de icoane la Muzeul Ortodox din Mişkolţ
La Muzeul Ortodox din oraşul Mişkolţ din Ungaria s-a deschis o expoziţie despre moştenirea ortodoxă bizantină a statului ungar, care la începutul formării sale a fost creştinat în ritul răsăritean.
Expoziţia îi introduce pe vizitatori în istoria şi tradiţia culturală a Ortodoxiei răsăritene, prin prezentarea veşmintelor liturgice, a odoarelor bisericeşti şi a icoanelor bizantine. Muzeul din Mişkolţ se află lângă Biserica ortodoxă "Sfânta Treime", în cadrul şcolii confesionale ortodoxe, reconstruită în 1805 şi transformată în muzeu în anul 1988. Expoziţia numită "Moştenirea artistică şi culturală a Bisericii Ortodoxe din Ungaria" se desfăşoară în trei încăperi din muzeu, unde sunt prezentate după cronologia istorică obiecte bisericeşti ortodoxe adunate de la mai multe lăcaşuri ortodoxe din Budapesta, Mişkolţ, Eger, Gyöngyös, Szentes, Kecskemét, Üröm, Karcag and Nyíregyháza. Acest muzeu prezintă şi documente istorice care descriu viaţa comunităţii de greci, care s-a stabilit în Mişkolţ în secolele XVII-XVIII. În prima cameră a expoziţiei este amenajată o capelă ortodoxă, care reproduce vizitatorilor atmosfera în care ortodocşii se adunau pentru a celebra Sfânta Liturghie. Capela ortodoxă este o atracţie pentru vizitatorii catolici şi protestanţi care sunt interesaţi de a cunoaşte tradiţia liturgică ortodoxă, ce a fost o parte componentă a vieţii religioase din Ungaria. Capela este decorată cu icoane bizantine impresionante, majoritatea aduse din spaţiul răsăritean de grecii care s-au stabilit aici. A doua cameră a expoziţiei conţine veşminte liturgice, odoare bisericeşti lucrate în aur şi argint. Printre cele mai valoroase odoare se află veşmintele bisericeşti brodate în fir de aur şi argint, lucrate la atelierele din Constantinopol. Se mai pot vedea potire şi crucifixe din argint şi aur, lucrate la Veneţia, în Balcani şi în Macedonia. În ultima cameră sunt expuse icoane bizantine. Biserica "Sfânta Treime" şi Muzeul Ortodox din Mişkolţ au fost construite între anii 1785 şi 1806. În biserică se află unul din cele mai mari iconostase din Europa, înalt de 16 metri, în care se află 88 de icoane. În lăcaşul de rugăciune se află şi o icoană "Maica Domnului din Kazan", dăruită de împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei. Capela ortodoxă amenajată în muzeu este închinată Sfântului Naum. Vrednicul de pomenire Andrei Şaguna, mitropolitul Ardealului, s-a născut în anul 1808 în oraşul Mişkolţ, unde a urmat şi cursurile gimnaziale.