De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziţie dedicată bisericilor şi monumentelor translate
La Biblioteca Academiei Române a avut loc ieri, 17 martie, vernisarea expoziţiei de fotografie dedicată metodei ingenioase a prof. dr. inginer Eugeniu Iordăchescu de translare a clădirilor, în contextul sistematizării marilor oraşe.
Expoziţia a fost organizată în sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române de pe Calea Victoriei şi va fi deschisă până la 27 martie. Fotografiile au fost expuse, într-un cadru elegant, de Muzeul Brăilei „Carol I“, ing. Eugeniu Iordăchescu fiind născut şi crescut în acest oraş.
Vernisajul a fost deschis de academicianul Răzvan Theodorescu, care a subliniat rolul important pe care l-a avut inginerul Iordăchescu în salvarea unor monumente arhitecturale deosebite. Academicianul a remarcat faptul că vernisajul a avut loc în aceeaşi zi cu serbarea, tot la Academia Română, a centenarului profesorului Panaite Mazilu, profesorul lui Eugeniu Iordăchescu.
La sfârşitul intervenţiei sale, Răzvan Theodorescu i-a înmânat inginerului Eugeniu Iordăchescu, în semn de cinstire ca intelectual şi inventator, Diploma Academiei Române „Distincţia culturală“, cu ocazia împlinirii a 86 de ani şi pentru invenţia metodei de translare a unor monumente istorice şi clădiri civile.
A luat apoi cuvântul Paul Nicolae Petrovan, prefectul municipiului Bucureşti, care a declarat că este onorat să participe la vernisaj şi că va face tot ceea
ce-i stă în putere pentru a salva, în continuare, monumentele istorice din Capitală, deoarece unele dintre acestea sunt în pericol.
Din partea Patriarhiei Române a luat cuvântul părintele Florin Şerbănescu, consilier patriarhal la Sectorul cultură şi patrimoniu religios, care a subliniat importanţa salvării unor biserici din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării prin „metoda Iordăchescu“, precum şi preţuirea de care se bucură cunoscutul inginer din partea Bisericii Ortodoxe Române şi, în special, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Au vorbit apoi Alexandru Budişteanu, arhitect-şef al Bucureştiului în anii când au fost translate monumentele, şi Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I“, coorganizator al expoziţiei găzduite de Academia Română.
Cele mai multe clădiri monumente au fost translate de echipele conduse de Eugeniu Iordăchescu în anul 1980, atunci când se făcea sistematizarea Bucureştiului, în vederea construirii unui nou centru. Astfel, rând pe rând, cu mari eforturi şi ingeniozitate, au fost mutate şi salvate de la dărâmare următoarele biserici din Bucureşti: Schitul Maicilor, Biserica Olari, Biserica „Sfântul Ilie“-Rahova, Biserica Mihai-Vodă, Biserica „Sfântul Ioan“-Piaţă, Biserica „Sfântul Gheorghe“-Capră, Biserica „Sfântul Ştefan“-Cuibul cu barză. Între clădirile translate în aceeaşi perioadă se numără şi Palatul Sinodal, actuala Bibliotecă a Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim.