La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Expoziţie despre bisericile de lemn din judeţul Gorj
În sala de expoziţii a Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu a avut loc ieri vernisajul expoziţiei de fotografie „Bisericile de lemn din judeţul Gorj - tezaur de arhitectură şi iconografie românească“, informează m-ol.ro.
Expoziţia face parte din proiectul cu acelaşi titlu finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de Arhiepiscopia Craiovei, prin Fundaţia „Cuvântul care zideşte“ şi are ca scop prezentarea valorilor patrimoniale reprezentate de bisericile de lemn din judeţul Gorj, adevărate repere de credinţă creştin ortodoxă, de arhitectură şi istorie românească. Prin acest demers, organizatorii doresc să tragă un semnal de alarmă în legătură cu starea de conservare precară în care se găsesc atât lăcaşurile de cult monument istoric, cât şi patrimoniul lor mobil. Expoziţia de fotografie de la Muzeul Judeţean Gorj încheie manifestările desfăşurate prin proiectul „Bisericile de lemn din judeţul Gorj - tezaur de arhitectură şi iconografie românească“, manifestări care s-au concretizat, alături de această expoziţie, în simpozionul care a reunit la Mănăstirea Tismana specialişi şi reprezentanţi ai instituţiilor care pot concura la salvarea acestor valori inestimabile şi, de asemenea, în editarea albumului „Crâmpeie de cer - biserici de lemn din judeţul Gorj“. Organizatorii expoziţiei sunt: Fundaţia „Cuvântul care zideşte“, Direcţia judeţeană pentru cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Gorj, Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ şi Radio Logos.