Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Expoziţie foto-documentară la Parohia „Înălţarea Domnului” din Galaţi
În seara zilei de 6 iulie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Aşezământul cultural-filantropic al Parohiei „Înălţarea Domnului” din Galaţi a găzduit vernisajul expoziţiei foto-documentare „135 de ani de la nașterea preotului-profesor dâmbovițeano-muscelean Gheorghe Cotenescu”. Manifestarea culturală a fost organizată de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, în parteneriat cu parohia gălăţeană, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
Iniţiatorul şi curatorul expoziţiei este publicistul Radu Petrescu-Muscel, nepotul reputatului preot-profesor, compozitor şi dirijor Gheorghe Cotenescu (1886-1965).
Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a rostit un cuvânt în care a evidenţiat importanţa prezentării vieţii şi faptelor luminoase ale preoţilor din perioada ateo-comunistă, felicitându-i totodată pe cei implicați în buna desfășurare a acestei manifestări culturale. Ierarhul a arătat că lucrarea Bisericii lui Hristos în orice vreme este o lucrare mărturisitoare și că această mărturisire a credinței poate îmbrăca, uneori, haina martirajului, asemenea sfinților mărturisitori de altădată.
La finalul evenimentului, curatorul expoziţiei a vorbit despre unele aspecte care au definit viaţa şi activitatea bunicului său pe linie maternă, omagiat cu această ocazie, evidenţiind râvna și zelul misionar care l-au caracterizat, dar şi multele suferinţe îndurate în anii instaurării regimului comunist în România.
Expoziţia foto-documentară poate fi vizitată în cadrul Aşezământului cultural-filantropic al parohiei gălăţene până luni, 12 iulie.