În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Expoziţie fotografică cu troiţele din Olt
O lansare de carte şi o expoziţie fotografică având ca subiect troiţele şi crucile de hotar, competiţii cultural-educative între licee şi multă poezie la Casa de Cultură "Traian Demetrescu" din Craiova. Acestea sunt câteva dintre evenimentele culturale ce s-au desfăşurat săptămâna trecută în Mitropolia Olteniei.
Săptămâna trecută, la Biblioteca Judeţeană "Ion Minulescu" din Slatina, a fost lansată cartea "Troiţele şi crucile de hotar - rolul şi semnificaţiile acestora în viaţa locuitorilor aşezărilor judeţului Olt". Editarea studiului este realizată în parteneriat cu Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Olt (CJCPCTC) şi Episcopia Slatinei. Este un proiect ambiţios, care va da naştere altor activităţi culturale şi constituie un prim pas în cercetarea troiţelor şi crucilor de hotar. Odată cu lansarea cărţii a fost prilejuită şi vernisarea unei expoziţii de fotografie, cu o parte dintre troiţele şi crucile de hotar inventariate în cadrul acestui proiect. Florian Dumitrescu, director CJCPCTC Olt, a declarat că "aceste cruci de hotar foarte vechi la care, din păcate, s-a cam uitat istoria, reprezintă o parte din istoria noastră, faza a doua a acestui proiect fiind una de punere în valoare a troiţelor şi crucilor din judeţul Olt". Scopul proiectului este de a atrage atenţia specialiştilor şi a publicului larg asupra importanţei pe care o reprezintă troiţa şi crucea de hotar în evoluţia culturii româneşti. Pasul următor este angrenarea tuturor factorilor de decizie în conservarea elementelor aflate în diverse stadii de degradare şi refacerea acestora pentru a fi redate circuitului cultural. Descoperă comoara oraşului tău Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret împreună cu Consiliul Judeţean al Elevilor Olt organizează proiectul "Treasure Hunt - descoperă comoara oraşului tău", care are drept scop redescoperirea obiectivelor turistice şi culturale ale municipiului Slatina printr-o metodă inedită şi distractivă. Proiectul reprezintă o competiţie între licee, un program dinamic, desfăşurat într-o atmosferă antrenantă pentru echipe, o activitate extrem de interactivă, ce va avea drept rezultat descoperirea şi aprecierea valenţelor cultural-istorice ale municipiului Slatina, valenţe pe care mulţi tineri nu le cunosc. Concursul oferă tinerilor slătineni atât şansa de a-şi descoperi oraşul, cât şi posibilitatea de a relaţiona şi colabora în încercarea găsirii "comorii culturale a oraşului Slatina" pe baza unor indicii şi ghicitori care le pun la încercare inteligenţa, simţul de observaţie şi spiritul de echipă. Scriitori la TRADEM Cea de-a treia întâlnire din acest an a proiectului literar "Scriitori la TRADEM" a prilejuit craiovenilor întâlnirea cu poetul Paul Vinicius. Acesta a citit din poezia sa, joi, 24 noiembrie, la Casa de Cultură "Traian Demetrescu" a Municipiului Craiova, dar a lansat şi cel mai recent volum de poezie al său, "Liniştea de dinaintea liniştei", apărut la Editura Tracus Arte. Volumul a fost lansat şi la Târgul de Carte Şcolară Gaudemus din Bucureşti, sâmbătă, la ora 15:00, la standul editurii. Iniţiatorul acestui proiect cultural este poetul craiovean Nicolae Coande.