În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Expoziţie inedită de manuscrise la Biblioteca Academiei Române
60 de texte fundamentale ale culturii române medievale, mare parte carte religioasă, au fost expuse ieri, 15 martie, în Sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române, în cadrul conferinței de închidere a proiectului „Medievalia - Texte fundamentale ale culturii române medievale”. Evenimentul a fost o „invitaţie pentru intelectualii de mâine” pentru a înţelege cum a evoluat cultura românească veche, fiindcă „fără aceste manuscrise nu ştim cum s-a creat limba română ca limbă de cultură, nici cum limba Bisericii a devenit limbă literară laică, nici cum s-au transformat manuscrisele cu ilustraţiile lor de mână în tipărituri sau cum s-au îmbinat cele două maniere de ilustrare”, a precizat prof. univ. Gheorghe Chivu, din cadrul Departamentului de lingvistică al Facultăţii de Litere şi membru corespondent al Academiei Române.
Expoziţia celor 60 de manuscrise, din care 39 româneşti, 14 slave şi 7 greceşti, a avut rolul de a prezenta publicului cele mai valoroase texte ale patrimoniului naţional din secolele 13-15, majoritatea în variantă rotacizantă, „care nu se află nici măcar la sala de lectură”, după cum a precizat Gabriela Dumitrescu, şef Serviciu Manuscris-Carte rară al Bibliotecii Academiei Române. Corpusul de manuscrise, expus până în data de 25 martie, este disponibil online pe site-ul medievalia.com.ro, prin intermediul proiectului derulat de Asociaţia „Excelenţă prin cultură” în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române. Corpusul de manuscrise va fi accesibil şi în portalul cultural europeana.eu, iar site-ul medievalia.com.ro va fi disponibil încă 5 ani.