La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Expoziție și simpozion despre templele și sinagogile din România
Palatul Patriarhiei va găzdui în perioada 14-24 noiembrie expoziția Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic (FCER-CM), intitulată „Temple și Sinagogi din România. Patrimoniul evreiesc, național și universal”. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 14 noiembrie, de la ora 11:00, în sala Europa Christiana, iar de la ora 12:30 va avea loc simpozionul „Temple și sinagogi din românia: sinagoga ca loc de rugăciune, loc de învățătură și loc de adunare”.
Potrivit organizatorilor, prin acest proiect Federația Comunităților Evreiești din România dorește să prezinte publicului patrimoniul său sacru de o deosebită valoare istorică și religioasă, dar și de o deosebită valoare arhitecturală și artistică, punând accentul pe prezervarea acestuia și pe promovarea lui ca valoare națională și universală.
De rit așkenaz sau sefard, sinagogile din România sunt deopotrivă locul în care evreii se roagă, învață dar și locul în care se întâlnesc, doar 43 fiind încă funcționale, majoritatea declarate monumente de importanță națională. Proiectul FCER- CM cuprinde o expoziție cu 25 de roll-up-uri cu imagini de temple și sinagogi existente pe teritoriul României, cu texte informative asupra atestării lor istorice dar și asupra stilurilor arhitecturale, despre sinagogi demolate și/sau distruse, despre obiecte de cult etc.
Expoziția va putea fi vizitată după programul luni-vineri, orele 10:00-16:00, până la data de 24 noiembrie 2017, ultimul acces în clădire - la ora 15:00.