De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Familia este biserica de acasă“
În Aula Magna "Mihai Eminescu" a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a avut loc marţi, 27 martie 2012, conferinţa cu titlul "Crucea familiei şi ispitele contemporane", organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR) - filiala Iaşi. Invitatul tinerilor ascoreni a fost prof. dr. Pavel Chirilă.
Prof. dr. Pavel Chirilă şi-a început prelegerea arătând asemănările dintre monahism şi căsătorie, cele două căi prin care omul poate dobândi mântuirea. "Paul Evdokimov afirmă că monahismul şi căsătoria sunt doi versanţi ai Muntelui Tabor, iar cei care ajung în vârful lor gustă din comunicarea Duhului Sfânt şi întrezăresc Împărăţia lui Dumnezeu", a subliniat prof. dr. Pavel Chirilă. Invitatul a vorbit despre importanţa căsătoriei, despre greutăţile şi necazurile ce apar în căsătorie, dar şi despre binecuvântările ei. "Căsătoria are două funcţii: una este eminamente duhovnicescă şi se referă la comuniune, exerciţiul uman preluat din comuniunea Sfintei Treimi şi la iubirea jertfelnică, iar cealaltă funcţie se referă la problema trupească a căsătoriei, şi anume la ferirea de desfrânare. A avea copii în cadrul căsătoriei este o binecuvântare, dar, uneori, a nu avea copii este tot o binecuvântare, întrucât numai obţinerea de copii pe cale fiziologică, naturală, este binecuvântată de Dumnezeu. Contracepţia şi planificarea familială reprezintă o modalitate de a nu te lăsa total în mâna lui Dumnezeu şi de a nu trăi conştient în pronia Lui. Dumnezeu a creat lumea din nimic, iar dacă El şi-ar întoarce pronia din lume, totul s-ar întoarce în nimic. Taina Cununiei trebuie respectată şi nepătată, la fel ca şi Taina Botezului. Realmente, căsătoria aduce cu ea o serie de încercări, o serie de necazuri, o serie de suferinţe, dar este absolut firesc să fie aşa, pentru că ea este una din cele două căi de mântuire, iar noi ştim că mântuire fără Cruce nu există. Familia, după Taina Nunţii, este biserica de acasă, este comuniunea a doi sau trei adunaţi în numele Domnului", a spus prof. dr. Pavel Chirilă. Prof. dr. Pavel Chirilă este directorul Centrului Medical "Naturalia", preşedintele Asociaţiei Române a Medicilor Fitoterapeuţi, doctor în ştiinţe medicale, medic primar medicină internă, prodecan al Facultăţii de Teologie din Craiova, profesor universitar de Bioetică Creştină, având supraspecializare în fitoterapie şi homeopatie. Profesorul Pavel Chirilă, prin activitatea pe care o desfăşoară, îşi propune să promoveze statutul medicului fitoterapeut în contextul actual al practicii medicale din România. El este, de asemenea, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină "Christiana", care are multe filiale în ţară, pe lângă care fiinţează 25 de şcoli postliceale sanitare pentru personalul laic şi monahal şi o editură şi care derulează numeroase programe sociale. (Tudorel Rusu)