La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Familia şi botezul, în atenţia Episcopiei Caransebeşului
Episcopia Caransebeşului a editat un set de pliante ce vor fi împărţite credincioşilor în bisericile eparhiei, în care sunt tratate diferite teme legate de Sfântul Botez şi Sfânta Cununie, teme încadrate în "Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română".
De asemenea, în realizarea acestor pliante s-a ţinut seamă şi de faptul că în Episcopia Caransebeşului anul acesta se împlinesc 70 de ani de la întronizarea episcopului martir Veniamin Nistor în scaunul vlădicesc de la Caransebeş (1941-2011). Astfel, în Duminica a III-a din Post a fost distribuit pliantul intitulat "Familia creştină", în Duminica a IV-a s-a distribuit pliantul "Taina Sfântului Botez", în a V-a duminică va fi distribuit credincioşilor pliantul intitulat "Taina Sfintei Cununii", iar în "Duminica Tomii" se va oferi credincioşilor pliantul care evocă personalitatea bisericească a vrednicului de pomenire ierarh Veniamin Nistor, care în anul 1941, acum 70 de ani, a fost instalat ca episcop al Caransebeşului. Această evidenţiere şi omagiere a valorilor familiei creştine este foarte importantă în contextul social actual. Familia este un mijloc de promovare nu doar a valorilor acestei lumii, ci mai ales a valorilor vieţii veşnice, scopul ei fiind acela de a lărgi hotarele Împărăţiei lui Dumnezeu. Însă, în ciuda unei bimilenare istorii şi tradiţii ortodoxe, familia creştină este ameninţată astăzi de numeroase primejdii, care vin din interiorul sau din exteriorul ei: adulter, divorţ, păcate împotriva firii, avort, abandonul copiilor etc. Problema cea mai mare cu care se confruntă oamenii din zilele noastre este criza spirituală, îndepărtarea de Dumnezeu şi de trăirea creştinească. Această îndepărtare de Dumnezeu îl face pe om să piardă frica şi cu atât mai mult iubirea de Dumnezeu. În sânul familiei, această criză poate să capete valenţele unei catastrofe din cauza crizei economice şi a sărăciei. În aceste condiţii, întemeierea tinerei familii devine o problemă, oamenii preferând concubinajul sau desfrâul. (Pr. Daniel Alic)