La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Fără credință în El, noi nu putem să dobândim mântuirea”
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a slujit duminică Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Chioselia Mare, raionul Cahul.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța păstrării unității credinței și a unității noastre cu Hristos. „Fără credință în El, noi nu putem să dobândim mântuirea, pentru că viața veșnică este definită ca fiind cunoașterea și comuniunea noastră cu Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul lumii.
În acest sens, Biserica, dorind să ne facă să înțelegem păstrarea credinței celei adevărate și a unității noastre, a statornicit ca în această duminică să fie cinstiți cei 318 Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic. Aceștia, fiind convocați de Sfântul Împărat Constantin, s-au adunat la Niceea pentru a statornici adevărul și a formula reguli după care să se conducă Biserica lui Hristos din toate timpurile și din toate locurile. Ei au formulat primele 7 articole din Simbolul de Credință și ne cheamă să rămânem în Biserica cea una Sfântă, Apostolică și Sobornicească”, a spus Preasfinţia Sa.